Одржан Сабор фолклора

У оквиру „Которварошког културног љета“ синоћ је на игралишту Радничког универзитета одржана традиционална манифестација Сабор фолклора, на којој се представило осам културно-умјетничких друштава.

Прије почетка манифестације учесници су у свечаном дефилеу прошли кроз град до игралишта.

Велики број посјетилаца уживао је у наступима Фолклорог ансамбла /ФА/ „Котор Варош“, Културно-умјетничког друштва /КУД/ „Шареница“ Приједор, АНИП „Младост“ Залужани, СПКД „Просвјета“ Кнежево, ЦКУД „Свети Георгије“ Париковац, Анбсамбл „Жубор“ Котор Варош, КУД „Душан Станковић“ Чечава и КУД „Радост“ Теслић.

Предсједник ФА „Котор Варош“ Санела Поповић је истакла да је пријатељство са културно-умјетничким друштвима врло важно у погледу очувања и његовања традиције.

,,Радују нас оваква дружења која имају за циљ промовисање традиционалне игре и пјесме. Нова познанства, забава, начин рекреације, а уз то и очување традиције, главна су обиљежја ове манифестације“, нагласила је Поповићева.

ФА „Котор Варош“ ове године обиљежава јубилеј десет година постојања. Броји око стотину чланова распоређених у четири узрасне групе: млађа и старија дјечија група, омладинсци и рекреативци.

,,Поред игре и пјесме одликује нас и хуманитарни рад, а приоритет је дружење и ширење познанстава. За десет дана одлазимо у Охрид, гдје ћемо учествовати на међународном фестивалу фолклора, гдје ћемо достојно представити наш досадашњи рад, локалну заједницу и Републику Српску“, поручила је Поповићева.

Кореограф Црквено културни-умјетничког друштва „Свети Георгије“ Париковац Маринко Копрена каже да је сабор фолклора у Котор Варошу један од најбоље организованих у региону.

,,Захвални смо домаћину на позиву и искрено се надамо да ће наше пријатељство бити настављено и наредних година“, закључио је Копрена.

Сви учесници су пјесмом и игром представили фолклорну традицију својих крајева.

Спонзор синоћњег сабора био је блиц нет.

Великим аплаузом награђен је и наступ сестара Милане и Маје Тркуље и браће Саше и Сефана Ждерића, чланова Ансамбла „Жубор“.

Организатор ове манифестације, која се већ традиционално одржава у Котор Варошу, била је ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“.