Одржана промоција књиге„ПРАВНИ МОЗАИК СУДСКИХ ОДЛУКА“ aутора Жељка Бубића

У Народној библиотеци Котор Варош вечерас је одржана промоција  књиге „ПРАВНИ МОЗАИК СУДСКИХ ОДЛУКА“ aутора Жељка Бубића.

О књизи су говорили проф. др Остоја Ђукић (рецезент), Станко Тепић (дипломирани правник), Жељко Бубић  (аутор).

Бубић је истакао да је књига настала из праксе и да је кроз њу могуће сагледати правну науку из свих аспеката.
“Kњига је врло битна за младе колеге, будуће правнике и адвокате, јер на врло конкретан начин показује како на животним ситуацијама примјенити законе и друге правне прописе. Оваквих литература је врло мало код нас и то је био један од главних разлога који су ме подстакли да напишем ову књигу”, рекао је Бубић.
Он вјерује да ће књига пробудити правну свијест како код људи који се баве овом струком тако и код грађана.
“Драго ми је да је промоција кренула из мог родног мјеста, а у наредном периоду представићу је и у другим општинама Републике Српске”, поручио је Бубић.
Остоја Ђукић, рецензент књиге “Правни мозаик судских одлука”, нагласио је да аутор обрађује тему која је врло ријетка, јер је настала директно из праксе.
“Могу слободно рећи да је ово прва књига која се бави конкретним примјерима судских одлука”, додао је Ђукић.
Дипломирани правник Станко Тепић сматра да ће ова литература бити најзначајнија за правнике, јер на најбољи могући начин приближава и спаја прописе и праксу.

„Књига је значајна због тог што обрађује материју која за правнике недостаје. Само познавање законских прописа није довољно, и сваки озбиљан правник требао познавати судску праксу уколико жели квалитетно одговорити професионалном изазову“, истакао је Тепић.

Ријеч је књизи која је настала као плод ауторовог дугогодишњег рада у адвокатури. У овој књизи аутор је желио да на једном мјесту систематизује само дио судских одлука из богате адвокатске праксе, коју је вршио адвокатским заступањем на разним правним инстанцама у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Књига је практичне и употребне вриједности свим лицима која из ове збирке могу да добију потребна сазнања о судском поступку. Књига представља примјену права у пракси што је најбољи показатељ развоја друштва и друштвених токова у контексту правне државе и институције правног поретка.

Жељко Бубић, рођен је 1981. године, дипломирао на Правном факултету у Бањој Луци. По дипломирању био је адвокатски приправник до 2009. године, када полаже правосудни испит на Врховном суду РС.

Након положеног правосудног испита у истој канцеларији двије године ради у својству стручног сарадника за правне послове до  2011. године, када испуњава законом прописане услове за упис у Именик адвоката Адвокатске коморе Републике Српске. 2011. године у Бањој Луци оснива властиту адвокатску канцеларију у 29. години живота у којој и данас ради.

Током више од десте година у адвокатури сарађивао је са највишим правним ауторитетима, универзитетским професорима, вршио најтежа заступања правних и физичких лица, и скоро да нема правосудне институције у БиХ у којој није пружао услуге адвокатског заступања за своје клијенте.


Промоцију  књиге „ПРАВНИ МОЗАИК СУДСКИХ ОДЛУКА“ aутора Жељка Бубића организовао је ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ у сарадњи са ЈУ „Народна библиотека“ Котор Варош.