Одржана промоција књиге „Саво Кутић у свом и нашем времену“ аутора проф. др Остоје Ђукића

У организацији Народне библиотеке Котор Варош, ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош и СКПД „Просвјета“ у которварошкој кино сали вечерас је одржана промоција књиге „Саво Кутић у свом и нашем времену“ аутора проф. др Остоје Ђукића.

О књизи су говорили Петар Ђаковић уредник, Момчило Спасојевић рецезент и Остоја Ђукић као аутор и главни и одговорни уредник.

„Саво је имао неки свој стил, изворност и оргиналност, који су плијенили. Било је у њему нешто недокучивог. И све што вријеме дубље одлази , Саво више недостаје своме народу и овом крају. Нико као он није тако осјетио дух свога народа, његову традицију и историјску узвишеност“ – истакао је Ђукић.
По његовим ријечима Саво се сналазио, радио и школовао. Успио је на Филолошком факлултету у Београду да дипломира свјетску књижевност и енглески језик. Провео је незаборавне године као професор у СШЦ “Веселин Маслеша“, ученици су били одушевљени његовим предавањима. Био је оригиналан, непоновљив, волио многе свјетске књижевнике, био је занесени приповједач и велики рецитатор.

„Постоје људи који нису ништа написали на хартији, али својим језиком, својим умом и својим животом су истински књижевници. Покојни Саво Кутић је био један од њих! Он и народ у овим крајевима скоро педесет година пишу заједно „Причу о Сави Кутићу“. Прве дијелове те чудне приче о Сави сам слушао као дијете далеке 1971. године у касну јесен док сам спавао у колиби на слами, а покрај ватре испред колибе причали су је мој дјед, његов брат и мој отац. И та прва прича о Сави коју сам те јесење ноћи чуо од њих, била је проста, али врло увјерљива, никад је нисам заборавио, а оставила је дубоког трага у мојој дјечјој души. Уопште (сад видим) да је снага и љепота народног језика у његовој једноставности а дубина смисла је несхватљива и недокучива! И дивна!…..Нека овај мој кратки прилог о сјећању на мог покојног професора Саву Кутића буде скромни допринос, надам се, моралној, духовној и интелектуалној реинкарнацији Савиног, уистину, универзалног Олимпског духа којег је он у завјештање и као буктињу оставио свима нама!“- дио је исјечка из књиге.