Одржана радионица у циљу јачања туристичког сектора у Српској

У оквиру пројекта „Hub and Spokes“, који у Босни и Херцеговини имплементира УСАИД, данас је у општини Котор Варош организована радионица која има за циљ повећање броја туриста, али и дужи боравак туриста у БиХ.

Циљ пројекта је да се туриста у БиХ задржи дуже од два дана, те да му се пружи садржај који ће га задржати.

По ријечима Драгане Шобот, секретара Удужења туризма и угоститељства у Привредној комори Републике Српске, овај пројекат има за циљ повећање броја посјетилаца, потрошње и дужине боравка у регији око Бањалуке, као и припрему квалитетних програма који ће бити дио промоције туризма Републике Српске.

„Ово је осма радионица коју реализујемо у бањалучко-приједорској регији која је резултат активности на реализацији Стратегије туризма Републике Српске за период 2021-2027. година. Креирање туристичког производа је осмишљено по моделу који је у свијету примијењен у авио индустрији. То је пројекат кластеризације, гдје обилазимо шест регија које су дефинисане просторним планом Републике Српске“, истакла је Шоботова.

Данашњој радионици је присуствовао значај број субјеката из сектора туризма, који су промовисали своје потенцијале на подручју општине Котор Варош.

„Пакет аранжмане ће креирати експерт из УСАИД-а, а циљ је да се туристима који долазе у Бањалуку организују путовања у општине и градове бањалучко-приједорске регије. Туристички аранжмани ће бити понуђени туристичким агенцијама, које ће бити фокусиране на рецептивни туризам и те аранжмане ће продавати, чиме ће се повећати број долазака у Републику Српску“, нагласила је Шоботова.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је рекао да су туристички потенцијали ове локалне заједнице огромни, али још увијек нису довољно искориштени.

„Имамо намјеру да то промијенимо и наша очекивања су велика, због чега радо учествујемо у оваквим и сличним радионицама, прије свега како бисмо израдили јединствен туристички производ по којем ћемо бити препознатљиви у региону“, поручио је Сакан.

Радионица је реализована у сарадњи са Министарством трговине и туризма Српске, Привредне коморе Републике Српске, Туристичке организације Републике Српске и туристичких организација градова и општина, а уз подршку УСАИД пројекта за Развој одрживог туризма у БиХ.