Одржана сједница Општинског одбора старјешина Војске републике Српске КоторВарош

На сједници општинског одбора Организације старјешина Војске Републике Српске /ОСТА ВРС/ Котор Варош донијета је одлука да се упути приједлог надлежним републичким институцијама да се одговарајућим одликовањем постхумно одликује Александар Саша Петровић.

Александар Саша Петровић је у новембру 2017. године изабран за предсједника Општинског одбора Организације старјешина Војске Републике Српске Котор Варош, а за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата био је најмлађи мајор Војске Републике Српске, као командант Другог батаљона 22. Пјешадијске бригаде.

Општински одбор ОСТА ВРС Котор Варош је позвао руководство Борачке организације општине Котор Варош да усклади свој Статут, тачније одредбу члана 13, која регулише питање стицања чланства, по којој члан Борачке организације не може бити члан неке друге организације и Удружења која окупљају демобилисане борце, ратне војне инвалиде и породице погинулих бораца, са Уставом Републике Српске и Законом о удружењима и фондацијама.

На основу горе наведеног позива се општински одбор Борачке организације Котор Варош да омогући сваком свом члану, који носи чин пуковника или генерала, односно који је у Одбрамбено-отаџбинском рату био начелник или командант бригаде Војске Републике Српске, да истовремено може бити и члан ОСТА ВРС.

У образложењу приједлога је истакнуто да се уставно уређење Републике Српске темељи на владавини права, да су грађани равноправни у слободама, правима и дужностима једнаки пред законом и уживају исту правну заштиту.

На сједници је су једногласно усвојене Одлуке о чланарини и Плану рада општинског одбора Организације старјешина Војске Републике Српске Котор Варош.