ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КОТОР ВАРОШУ

Вечерас је у которварошкој Кино сали одржана традиционална Светосавска академија, која је окупила велики број учесника и посјетилаца. Академију посвећену обиљежавању успомене на живот и дјело првог српског архиепископа, по 28. пут организовало је СПКД „Просвјета“ Котор Варош. У которварошкој „Просвјети“ кажу да као најстарије Друштво у Републици Српској чврсто стоје на бранику српске традиције и културног идентитета.

„Задатак СПКД ‘Просвјете’ још од давне 1909. године је очување српског језика који је суштина нашег националног идентитета, а његовим чувањем опстају све његове вриједности“, кажу у СПКД „Просвјета“ Котор Варош.
О Светом Сави бесједио је јереј Живко Илић , а у културно-умјетничком програму наступили су: Ансамбл „Жубор”, музичко-драмска секција СПКД“ Просвјета“, КУД „Брио-Рудар“, Дјечији вртић “Лариса Шугић“ и народни фрулаш Недељко Марковић.

“ Наш народ је изњедрио Светог Саву, а можда ни данас није у довољној мјери свјестан његове величине “ , поручио је јереј Живко у вечерашњој бесједи.

Светосавској акедмији присуствовао је Недељко Гламочак посланик СДС-а у НСРС, директори установа и предузећа, те бројни други гости из сфере образовног, културног и вјерског живота Котор Вароша.