Одржани Видовдански дани фолклора у Маловарама

У оквиру „Которварошког културног љета“  вечерас је на игралишту Основне школе „Петар Петровић Његош“ Масловаре одржана је манифестација Видовдански дани фолклора „Масловаре 2018“, на којој се представио велики број  културно-умјетничких друштава из  Србије и Републике Српске.

Прије почетка манифестације учесници су свечаним дефилеом  прошли кроз Масловаре до цркве Светог Георгија гдје су сви заједно уживали у пјесми и одиграли заједничко коло, након чега је услиједио програм на школском игралишту.

Велики број посјетилаца уживао је у наступима Културно-умјетничког друштва „Брио Рудар“ Масловаре, Фолклорног ансамбла „Котор Варош“, КУД „Лира фолклор“ Београд,  КУД „Душан Станковић“ Чечава, КУД „Војвода Мандо“ Угљевик, КУД „Наши обичаји“ Теслић, КУД „Ђердан“ Кукуље, КУД „Никола Кокошар“ Шипово, КУД „Дукат“ Ламинци, КУД „Рогољи“ Рогољи, КУД „Петар Кочић“ Нова Топола, КУД „Церавица“ Станари и ЦКУД „Свети Георгије“ Паприковац.

Предсједник Културно-умјетничког друштва  „Брио Рудар“ Масловаре Средо Богданић  изјавио је да је пријатељство и дружење са културно-умјетничким друштвима веома важно у погледу очувања и његовања традиције и обичаја.

Радују нас оваква дружења која имају за циљ промовисање традиционалне игре и пјесме. Нова познаства, забава, начин рекреације, а уз то и очување традиције и обичаја, главна су обиљежја манифестације која је одржана. Сабор фолклора у Маловарама постала је традиционална културна манифестација на подручју которварошке општине која сваке године окупља све више посјетилаца и културно-умјетничких друштава из Републике Српске и региона“ истакао је Богданић, који се захвалио свима који су омогућили да и овогодишња манифестација буде добро организована.

Сви учесници који су пјесмом и игром представили фолклорну традицију крајева из којих долазе награђени су великим аплаузом од многобројне масловарске публике.

Организатор ове успјешне манифетације која је постала већ традиционална у Масловарама били су Културно-умјетничко друштво „Брио-Рудар“ Масловаре,  Јавна установа „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош и Основна школа „Петар Петровић Његош“ Масловаре.