Одржано „Вече хумора и сатире“

У оквиру програма обиљежавања 24. априла – Дана општине Котор Варош вечерас је у Народној библиотеци организовано „Вече хумора и сатире“, на коме су учествовали афористичари Зоран Симић- Зокс из Фоче и Миладин Берић из Бањалуке.

„Све срећне породице личе једна на другу. Остале живе на Балкану“, за овај афоризам Зоран Симић је у конкуренцији преко 600 афоризама недавно награђен дипломом „Бело перо“ на 23. књижевном конкурсу „Банатско перо“, који расписује библиотека „Бранко Радичевић“ из Житишта код Зрењанина.

Наш хумор је непресушно благо, а инспирацију је лако пронаћи у свакодневним животним околностима. Прочитајте ујутро по један афоризам, знатно је дјелотворнији од аспирина“, рекао је Симић.

Наглашава да никада није било плодотворније вријеме за афоризам, кратку, сатиричну, духовиту форму. До сада је објавио седам књига и очекује до краја године још једно издање.

Циљ писања афоризама да се људи наведу на размишљање, али и да уче како да критички мисле“, поручио је Симић.

Миладин Берић каже да је афоризам роман у малом, јер има своју структуру, која је мала али чврста.

Добар афоризам, афоризам који има душу, парадокс, жаоку и који остаје да траје је веома тешко написати јер само једна ријеч може да од доброг направи лош афоризам и обрнуто. Tешко је избјећи замку па не бити актуелан и у афоризму“, истиче Берић.

Афористичари су се захвалили домаћинима на гостопримству и додали да се у Котор Варошу осјећају као код куће.