Огромно интересовање за богојављенско пливање

У општини Котор Варош на Богојављење, 19. јануара, шести пут биће организовано пливање за Часни крст у ријеци Врбањи.

Идеја о одржавању ове манифестације, за коју влада велико интересовање, потекла је од Удружења за промоцију и значај спортске рекреације.

Организатор је добио благослов црквене општине, а покровитељ ове манифестације је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан, који је истакао да су грађани поносни на најпосјећенију манифестацију у Котор Варошу.

Такмичење ће бити одржано на ријеци Врбањи у насељу Котор. Дужина стазе је 33 метра, што симболизује број Исусових година у овоземаљском животу.

,,Као и претходних година интересовање је велико, много пливача који су већ учествовали поново су изразили жељу да пливају и буду дио витешког такмичења, а међу њима су и неки од претходних побједника, затим истакнути спортисти наше општине, али неколицина малољетника који требају проћи љекарски преглед. У организационом смислу све је спремно за манифестацију која окупља највећи број посјетилаца“, истакли су у Удружењу за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош.

Пријаве за ову витешку манифестацију трају до уторка (18. јануар), када ће сви пријављени такмичари морати да обаве љекарски преглед у Дому здравља „Свети Пантелејмон“ у периоду од 09.00 до 16.00 часова код доктора Слађана Каламанде, а након мишљења љекара биће одлучено да ли могу да пливају.

,,Празник је оно што ме мотивисало да пливам претходних, па и ове године. Заиста је невјероватна част пливати у свом граду тим поводом“, рекао је Крстан Каруповић.

Прошлогодишњи учесник пливања за Часни крст Синиша Ђекановић истиче значај саме манифестације и уласка у хладну Врбању у присуству великог броја посјетилаца.

,,Осим вјерских убјеђења, који су примарни тог дана, морам признати да волим и осјећај подизања адреналина у тренуцима прије уласка у воду“, нагласио је Ђекановић.

Побједнику ће припасти златни дукат који поклања Душко Лаловић, умјетничка слика дипломираног ликовног умјетника Горана Чупића и заставе Републике Српске и Војске Републике Српске.

Сви учесници ће добити мајицу као успомену на овај догађај, пригодне поклоне које су обезбиједили бројни спонзори, и дарове Српске православне цркве.

Након трке је обезбијеђен ручак за такмичаре, а бројни привредници су се побринули да робне награде добију најбољи, најмлађи и најстарији пливач.

Сви посјетиоци ће моћи да уз кувано вино дегустирају и пецива и пекарске производе.