Општини Котор Варош уручен БФЦ сертиикат

Представницима 30 локалних самоуправа из региона, међу којима је девет из Републике Српске, данас су у Дубровнику уручени сертификати за повољно пословно окружење /БФЦ сертификати/.

Сертификате за унапређење својих локалних сервиса из Републике Српске су добили Tребиње, Приједор, Добој, Котор Варош, Модрича, Tеслић, Зворник, Лакташи и Градишка.

Сертификати су у присуству бројних званичника и медија уручени на тродневној конференцији „Кор дејс 2022: Партнерство за конкурентнији регион“ у Дубровнику, коју организује Национална алијанса за локални економски развој /НАЛЕД/.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је новинарима да су сертификати значајни за инвеститоре који желе да улажу у неку локалну заједницу, јер се већ зна да она има повољне услове за улагање.

,,Као сертификована општина проласком кроз БФЦ СЕЕ програм унапријеђено је пословно окружење у значајној мјери захваљујући јасним смјерницама како да се у рад локалне администрације уведу највиши међународни стандарди повољног пословног окружења. Захваљујући овом програму Котор Варош је изградио значајно веће капацитете за бригу о привреди, а жеља нам је да тако наставимо и у наредном периоду, како би били још ефикаснији и успјешнији у привлачењу инвестиција„, истакао је Сакан.

Он је додао да је Котор Варош други пут добило тај сертификат, који се издаје на три године.Међу награђеним локалним самоуправама су Цриквеница и Јастербарско из Хрватске, Подгорица, Тиват и Жабљак из Црне Горе, Зеница, Бихаћ и Посушје из Федерације БиХ и Нови Сад, Чачак и Лесковац из Србије.

Награђене локалне самоуправе, након што су успјешно прошле кроз програм сертификације општина с повољним пословним окружењем у југоисточној Европи /БФЦ СЕЕ/ добиле су тај сертификат као печат квалитета који потврђује да грађанима и привреди пружају услуге по највишим међународним стандардима.

Кроз тај програм сертификације од 2012. године прошло је више од 100 градова и општина из Хрватске, Сјеверне Македоније, БиХ, Црне Горе и Србије и представља јединствен програм за мјерење и унапређење услова пословања и инвестирања на локалном нивоу.

На конференцији у Дубровнику присутни су и представници Владе Републике Српске и Привредне коморе Републике Српске, која је технички секретаријат регионалног БФЦ програма сертификације за Републику Српску.

Конференција ће до сутра окупити више од 200 реномираних учесника из Србије, Хрватске, БиХ, Словеније, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Грчке, Румуније, Албаније, укључујући и челнике држава, министре, градоначелнике и представнике других институција из региона.

Скуп је посвећен креирању партнерства између учесника локалног економског развоја у региону ради унапређења размјене роба и практичних рјешења, да би се побољшало локално пословно окружење, подстакле иновације, зелена и дигитална трансформација.

Они ће размијенити најбоља искуства о успостављању више е-сервиса, лакшем издавању грађевинских дозвола, изналажењу бољих финансијских могућности за пословне иновација и креирању одрживих заједница.