Основци обиљежили школску славу

Ломљењем славског колача и поетско-музичким програмом, који су припремили ученици и наставници централне Основне школе „Свети Сава“, данас је у свим основним школама на подручју општине Котор Варош прослављена крсна слава – Савиндан.

Једночасовни програм почео је Светосавском химном, коју су извели чланови хорске секције, а поред њих наступили су још чланови фолклорне, ритмичке, драмске и рецитаторске секције, те вокално-инструментални састави.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Слађана Шубара истакла је да је дјело Светог Саве духовна читанка, отворена књига која преноси мир и љубав, смиреност, дарежљивост и човјекољубље.

Данашњи празник нас подсјећа да треба да учимо и научимо, да сазнамо и пренесемо знања, да поштујемо и цијенимо дјела непролазне вриједности„, истакла је Шубара.

Ученици су представили ликовне и литерарне радове посвећене Светом Сави, а славски обред са ученицима и руководством школе обавио је архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић.

Свети Сава је први и прави народни учитељ и заштитник наше писмености, усменог предања и традиције. Пут светосавља препознајемо увијек и то је пут којим ваља ићи„, рекао је Нарић.

Прослава школске славе организована је и у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Масловарама, као и у Основној школи „Петар Кочић“ у Шипрагама.

Славу Свети Сава прославила је и Српска православна црквена општина Котор Варош у Храму Рођења Пресвете Богородице, гдје су се вјерници поклонили утемељивачу српске цркве, државе и школства.

Овогодишњи домаћин славе био је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан, који је „поштење“ предао Стјепану Вујиновићу, домаћину наредног славља поводом Савиндана.

Извор:СРНА