Откривен лијек против епидемија које шире комарци?

Од једне таблете крв човјека може да постане отровна за комарце и да их убије, тврди британско истраживање, објављено у часопису  The Lancet Infectious Diseases.

Научници су открили да комарци који преносе болести угину након што су се хранили крвљу људи који пију лијек “ивермектин”. Смртоносни ефекат на комараце траје до 28 дана након што су пацијенти узимали тај лијек, који се иначе користи за лијечење шуге. Научници се надају да би “ивермектин” могао да буде искоришћен за контролисање ширења маларије и других болести које преносе комарци.

Тестирање у Kенији показало је да 97 одсто комараца угине у року од двије недјеље од убода човјека чија крв садржи лијек.

Главни аутор истраживња, доктор Мено Смит са Ливерпулске школе за тропску медицину, каже да је резултат “узбудљив”, пошто комарци послије мјесец дана умиру због сисања крви особе која је узела “ивермектин”.

Тај лијек се у већој и мањој дози добро подноси и зато би могао да представља ново оружје у борби за елиминацију маларије. Прелиминарни резулатати истраживаја представљени су и Свјетској здравственој организацији.

Лијек дјелује као сасвим нова врста антималаријског третмана будући да уништава комарце, док постојећа средства “циљају” паразите. Kомарци, преносници болести, убију годишње 750.000 људи, од којих су веома велики број дјеца, преноси Телеграм.

Они, такође, преносе и зика вирус, денга грозницу, жуту грозницу, болест Западног Нила и вирус чикунгуња. Kлиматске промјене и загријавање Земље омогућавају комарцима да се шире ван својих уобичајних станишта и да, тако, пренесу ризик од ширења вируса у сјеверну хемисферу.

(Б92.нет)