Otvoren prvi „Alpi inhal centar“ u Republici Srpskoj

U Pervanu kod Banjaluke juče je otvoren prvi “Api inhal centar” u Republici Srpskoj, koji će građanima omogućavati terapije vazduhom iz košnice.

Riječ o apiterapeutskoj metodi koja poboljšava imunitet, liječi različita stanja i oboljenja i čuva zdravlje uopšte. Api komore su drvene kućice u kojima oboljeli sjede i uz pomoć cjevčica udišu ljekoviti vazduh iz košnice.

Centar, koji je rađen po projektu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, otvorila je stručni saradnik u resornom ministarstvu Duška Slijepac Radaković.

“Api inhal centar“ veoma je važan za naše građane koji su do sada za ovu vrstu terapije morali da idu u Austriju, Njemačku i Sloveniju”, rekla je Radakovićeva.

Ona je rekla da je resorno ministarstvo opredijeljeno da podrži ovakve projekte, uputivši savjet pčelarima da, osim proizvodnje meda i propolisa, šire proizvodnju matičnog mliječa, pčelinjaka i ovakvih centara.

Pčelar Mile Milojević iz Pervana, na čijem imanju je otvoren ovaj centar, rekao je novinarima da se terapija sastoji od udisanja vazduha iz košnice u kojoj se nalazi med, propolis, polen, matična mliječ, vosak i pčelinji otrov.

“Udisanje ovih tvari dovodi do poboljšanja organizma, posebno kada je riječ o glavobolji, migreni, bronhitisu, astmi, alergiji i lošoj cirkulaciji”, rekao je Milojević.

Ljekar Mirko Ljubanić rekao je novinarima da pčelinji med liječi alergiju i sve bolesti na toj bazi.

Na Balkanu ovu vrstu liječenja praktikovali su jedino Slovenci, a u Evropi su u apiterapiji vodeće Bugarska, Njemačka i Austrija.

Izvor: Srna