Отворена изложба слика „113 минијатура“ Гавра Поповића

У галеријском простору кино-сале Котор Варош, вечерас је отворена изложба слика Гавра Поповића. Изложба ће бити отворена од 23. до 28. октобра 2019. године, у периоду од 18:00 до 21:00 час. Изложбу под називом „113 минијатура“ организује ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош.

-Све што је негдје у фиоци, што није видјело свјетлост дана, не вриједи. Изложио сам их да види публика, критика, а и ја на једном мјесту, рекао је Поповић.

У цјелини гледано све минијатуре се могу подијелити по примјењеној техници и то на цртеж темпером и хемијском оловком, истиче аутор.

-Највећи дио мотива, рачунајући обе технике, заступљени су у фигурацији и у фигуралној композицији. Нагласак код цртежа је примјењен и линеарном ритму. Посвећен је спонтаним потезима облих линија што значи да је апсолутно одбацио кубистичке елементе. Код темпере, ликовни захват је такође спонтан, са доста пастозним наносима, користећи више апстрактно обликовање. У оба случаја, доживљавајући субјективно своје мотиве он је адабирао називе радова, закључио је Поповић.

Гавро Поповић рођен је 1952.године у Витомирици код Пећи на Косову. Завршио је Педагошку академију у Скопљу. Живи и ради у Кнежеву, а једном седмично Поповић ради и у Основној школи “Вук Караџић” у Теслићу.

У свом четрдесетогодишњем ликовном раду у просвјети као наставник нашао је времена и за свој креативни ликовни рад, али, и понекад и за литерарни.

Излагао је више самосталних и колективних изложби у Скопљу, Рујеци, Бањалуци, Теслићу и Мркоњић Граду.

Гавро Поповић поред умјетности је и колекционар историјских докумената и ћириличног материјала о чему је и била изложба у априлу 2016. године у Народној библиотеци у Котор Варошу под називом “Дани ћирилице од почетка писмености до данашњих дана”.

Ову његову прву сликарску изложбу на подручју општине Котор Варош отворио је Бранко Русмир.