Отворена изложба српског научника Милутина Миланковића

У которварошкој кино сали данас је поводом 140 година од рођења научника Милутина Миланковића отворена изложба која говори о животу и раду овог великана.

Живот и достигнућа овог српског научника илустративни су на 28 паноа, а изложбу организује Савез иноватора Републике Српске у сарадњи са Центром за културу, спорт и информисање.

Изложбу је отворио Станко Тепић, предсједник МЗ Котор Варош .

Тепић је истакао да је позитивно што млади који су посјетили изложбу препознају праве вриједности.

Наше и млађе генерације треба образовати и васпитати по узорима какви су Милутин Миланковић и други српски научници попут Николе Тесле, Михајла Пупина, који су дали немјерљиви допринос свјетској науци“, изјавио је Станко Тепић

Генерални секретар Савеза иноватора Републике Српске, Љубиша Пашић, рекао је да ће изложба бити постављена како би се, првенствено млади, боље упознали о открићима овог српског научника, те били мотивисани да се и сами баве науком.

Општина Котор Варош је девета општина у Републици Српској гдје постављена изложба поводом обиљежавања 140 година од рођења Миланковића. За ову годину одредили смо 25 градова за презентацију изложбе“, рекао је Пашић.

Милутин Миланковић је најзначајнији српски научник, академик и професор Универзитета у Београду. Иза њега је остао низ научних радова из математике, климатологије, метереоологије, астрономије, геологије, геофизике, географије и грађевинарства. У свијету је остао познат као аутор астрономске теорије климатских промјена којом је објаснио мистерију леденог доба.

Наука га је одавно сврстала у сам врх највећих умова 20. вијека. Један кратер на Мјесецу, један на Марсу и један планетоид носе његово име.

Па ипак непознати геније

“ Он је био жртва неповољних политичких околности. Људи таквог профила, уколико нису били уз идеологију или уз власт, а он то није био, јер се бавио науком, а не политиком, нису били ни у уџбеницима, чак ни у часописима и књигама и на студијима на којима се изучавало то што је овај великан дао. Дакле, био је искључен из јавности. То је наравно штета“, кажу о овом великом уму.