Otvorene prijave za projekat “U zdravoj školi zdrava djeca“

Osnovne  škole u BiH mogu dostaviti prijedloge projekata s ciljem poboljšanja prehrambenih i životnih navika djece školske dobi, a njihovu implementaciju Merkur BH osiguranje podržat će vrijednim novčanim iznosima.

„Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a po broju gojaznih ljudi, Bosna i Hercegovina se nalazi na petom mjestu u svijetu i drugom u Europi, što nisu dobre vijesti. To je razlog zašto smo odlučili da mijenjamo svijest ljudi, počevši od najmlađe djece. Projekat “U zdravoj školi zdrava djeca” želi da se promoviše zdrav  stil života, posebno zdrava ishrana. Pozivamo sve osnovne škole iz Bosne i Hercegovine da nam pošalju projekte koji će objasniti kako da se unaprijedi zdravlje djece kroz razne aktivnosti, šta da učine danas za bolje sutra. Naš cilj je da projekat zaživi i postane tradicija kojoj će se svake godine pridružiti sve veći broj škola i njihovih učenika’’,  istakla je Sabina Mujanović, direktorica Merkur BH osiguranja.

Prosvjetni radnici zajedno sa djecom i roditeljima do 15. aprila 2017. godine mogu dostavljati prijedloge projekata koji se odnose na pravilan psihički razvoj djece, usvajanje ispravnih higijenskih navika, različita savjetovanja, radionice, kreiranje novih školskih, zdravih menija, uređenje školskog dvorišta, nabavku nove sportske opreme. Stručni žiri izabraće tri najbolja projekta i podržati njihovu implementaciju vrijednim novčanim iznosima.

Za prvo mjesto osiguran je novčani iznos od 10 000 KM, za drugi najbolji projekat 5 000 KM , a za  treći 3 000 KM. 

Projekat “U zdravoj školi zdrava djeca“ bit će implementiran uz podršku resornih ministarstava obrazovanja i kulture te zdravstva, a poziv školama za apliciranje projektu kao i  svi detalji njegove realizacije koje škole trebaju provesti mogu se pronaći na zvaničnoj FB stranici projekta “U zdravoj školi zdrava djeca“.