Ове године умањен принос пшенице

Жетва стрних жита у селима Лијевча поља касни двадесет дана, а усљед лоших временских услова, честих кишних падавина приноси пшенице умањени су и двадесет одсто. Уз то још увијек није позната загарантована откупна цијена хљебног жита, а она коју нуде откупљивачи , од 23 до 27 фенинга за килограм, је понижавајућа, тврде пољопривредници у овој житниц.

Исто мишљење дијеле многи пољопривредници из Разбоја, Коћићева, Кукуља и других села у Лијевче пољу. Уочено је да једна фирма откупљује пшеницу по цијени од 25 фенинга и да се новац исплаћује без икаквих трагова, мимо платног система, што омогућује манипулације на штету произвођача.

На имању Цвијића Министарство пољопривреде Републике Српске поставило је једн од четири огледа са 37 сорти пшенице, 13 сорти јечма и 4 сорте пшенице „тритикале“ дванаест сјеменарских кућа. Комбајнирање је завршено јуче, а приноси су били различити и углавном слаби.

„Лоше резултате смо и очекивали, јер су прво суша, а потом неколико олуја и честа киша оставили посљедице, што је умањило и принос и квалитет жита“, каже агроном са Пољопривредног института Бања Лука Зоран Мајкић. Он додаје да је корисно то што ће резултати показати како је која сорта жита поднијела лоше временске услове. „Климатске промјене траже обавезну примјену технологије и науке у заштити жита од корова и болести у складу са временским условима“, истиче Мајкић.