PAŽNjA: Igrica „Plavi kit“ u Bosni i Hercegovini

Učenik šestog razreda Osnovne škole “Podrinje” u Mihatovićima kod Tuzle, isjekao je ruku igrajući opasnu internet igricu “Plavi kit”.

Roditelji dječaka, nakon što su vidjeli šta se dogodilo, pozvali su policiju, koja će obaviti razgovor sa dječakom.

Nemili događaj dogodio se u kući dječaka koja se nalazi u naselju Mihatovići. Kako saznajemo, povrede je sebi nanio koristeći šestar, a roditelji i mještani su u šoku.

Opasna igrica “Plavi kit” nakon što je aktiviraju tjera djecu da ispunjavaju različite izazove, između ostalog i da sebi nanose povrede, a na samom kraju igrice od djece se traži da počine samoubistvo. Da bi ispunila što se od njih traži, djeca su izložena ucjenama, a najčešće im se prijeti ubistvom članova porodice.

Kako saznajemo, dječak je iz radoznalosti pokrenuo igricu, a potom je slijedeći upute nanio sebi povrede, ali ih nije snimao kako to traži ova opasna igrica.

Prvi slučaj ove opasne igrice prijavljen je i MUP-u Kantona Sarajevo iz jedne sarajevske osnovne škole, potvrdio  je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Slučaj je policiji prijavljen nakon što je učiteljica na ramenu dječaka primijetila iscrtanu ribu. Ona je slučaj prijavila upravi škole koja je odmah obavijestila roditelje dječaka. Dječak je priznao da je igrao ovu igricu, kao i da je sebi nanio lakše tjelesne povrede.

O slučaje je obaviješteno i Ministarstvo za nauku i obrazovanje Kantona Sarajevo, odnosno ministar Elvir Kazazović.

Od Ministarstva je zatraženo da se izda upozorenje svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo o opasnosti ove igrice.

– Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? – riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” online igre “Plavi kit”.

U Rusiji su zabilježeni slučajevi samoubistva zbog ove igrice, a onaj ko pokuša prestati igrati ili pokuša obrisati igricu počinje dobijati prijeteće poruke.

Ova igrica bila je povod i za važno upozorenje iz Interpola bh. policijskim upravama. Nakon Interpolovog upozorenja sve policijske stanice u RS koje su zadužene i za kontakt sa školskim ustanovama obaviještene su o ovoj igrici.

Iz MUP-a RS tim povodom su apelovali na građane, a posebno roditelje da, ukoliko dođu do saznanja o ovoj smrtonosnoj igrici, odmah obavijeste policiju.

Iz MUP-a RS su naveli i da znaju da ovom užasnom igrom upravljaju odrasle osobe, koje koriste dječije navike i strasti, koriste njihov jezik i kulturu.

Dobro poznaju psihologiju, djevojčice ubjeđuju kako su debele, a dječake da su “luzeri”, te da postoji drugi svijet gdje će pripadati redu odabranih.