„PEACE RUN „ – Трка мира прошла кроз Котор Варош

И ове године, кроз Републику Српску и БиХ пролази међународна Трка мира – “ПЕАЦЕ РУН”, а за нашу државу организацијске обавезе је преузело Удружење грађана “Нови миленијум” Бањалука.
Данас је , колона тркача прошла и кроз нашу општину, са краћим задржавањем испред Спортске дворане . На уласку у Котор Варош, колони тркача се придружио и одређен број спортиста као и ученика са подручја наше општине.
Највећа свјетска штафетна трка са бакљом мира повезује све европске земље од Лисабона до Рима а старт утрке био је 24. фебруара 2016.године, у граду Порту, Португал, који је био домаћин свечаности отварања европског дијела Трке мира. Ова манифестација је основана 1987. године а сада, у својој трећој деценији постојања, представља највећи и најраспрострањенији пројекат људског напора за мир. Међународни тим тркача из Порта носи бакљу као симбол мира – преносећи је из руке у руку, из срца у срце, према истоку кроз цијелу Европу. Тркачи ће прећи више од 24.000 километара кроз 47 европских земаља, а европски дио Трке мира ће се завршити у Риму 8. октобра 2016. године.
Трка ће се у 2016. години одржати на свим континентима у преко 100 земаља. У наредним мјесецима тркачи ће трчати око 100 км на дан. Једно или два возила ће пратити тимове тркача док сваког дана носе бакљу из града у град, а очекује се да ће сваки тркач дневно покрити од 10 до 30 километара. Подршку су дале многе свјетске личности, међу којима су и предсједник Нелсон Мандела, предсједник Михаил Горбачов, Мајка Тереза и Карл Луис.

2-5