Petar Jokanović: Rukomet je odredio moj život

Mladi i perspektivni golman Petar Jokanović trenutno brani boje rukometnog kluba Borac M:tel, a ovim sportom počeo se baviti sasvim slučajno prije trinaest godina, kada je na nagovor starijeg brata došao na trening utakmicu RK Kotor Varoš.

Kaže da je rukomet zavolio već nakon prve odbranjene lopte, te je do danas stajao između stativa nekoliko klubova iz BiH, a kao krunu dosadašnje karijere izdvaja uvršatavanje na širi spisak rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine za Svjetski šampionat koji je održan početkom godine u Kataru.

Ovaj rođeni Banjalučanin svoju rukometnu karijeru počeo je u omladinskim selekcijama rukometnog kluba Kotor Varoš, da bi već sa 14 godina prebačen u prvi tim. Sjajne partije na golu kotorvarošana i brojna priznanja za najboljeg golmana u mlađim selekcijama bili su dovoljan razlog upravi banjalučkog Borca da ga dovedu u svoje redove.

„Sa 16 godina prvi put sam napustio Kotor Varoš i došao u Banjaluku u kadetsku ekipu Borca koja je u to vrijeme bila jedna od boljih ekipa u državi. U međuvremenu, 2008. godine, pozvan sam da branim i za kadetsku reprezentaciju BiH koja se tada plasirala na Evropsko prvenstvo u Češkoj, na šta sam posebno ponosan jer je to bila prva selekcija u svim uzrastima koja se uspjela kvalifikovati na završnicu jednog velikog takmičenja“, naglašava Jokanović.

rukometass

U svom prvom angažmanu u dresu Borca zadržao se tri godine, iako kaže da njegova uloga i nije bila zapažena s obzirom na veoma jaku konkurenciju u tom periodu tako da je tražio svoju priliku po drugim klubovima. Vratio se u RK Kotor Varoš gdje je branio godinu dana kao pozajmljen igrač. Nakon te pozajmice, branio je i za rukometni klub Kosig, kao i za još nekoliko ekipa.

„Dvije godine nakon toga, postao sam član RK Prijedor za koji sam nastupao jednu sezonu i mogu slobodno reći da sam tu i najviše napredovao, s obzirom da je tada ta ekipa nastupala u Premijer ligi BiH i to mi je svakako dosta pomoglo u nastavku moje rukometne karijere“, objašnjava Jokanović.

Sljedeći klub za koji je nastupao je trebinjski Leotar gdje je branio dvije godine i zahavaljujući stečenom iskustvu svih ranijih godina izrastao je u ključnog igrača te ekipe, što potvrđuje i statistika koja kaže da je Leotar za vrijeme dok je Jokanović stajao na golu trebinjaca primio najmanje golova u ligi.

„Kao krunu nastupa u Leotaru posebno bih izdvojio nagradu za najboljeg golmana u finalnoj utakmici Kupa RS koju smo nažalost izgubili upravo od mog sadašnjeg kluba”, rekao je Jokanović.

Sljedeća stanica u karijeri mu je bila Derventa koja je takođe nastupala u najjačoj ligi Bosne i Hercegovine, a koja je te sezone završila kao trećeplasirana ekipa uz opet sjajne partije Jokanovića koji se u toj ekipi zadržao svega jednu sezonu da bi prošle godine potpisao za sarajevsku Bosnu i kako kaže to mu je jedan od većih uspjeha do sad.

„Svi znamo kakav je klub Bosna, sa jako dugom tradicijom, sastav koji je nastupao u Ligi šampiona gdje je napravio i najbolji rezultat u novijoj istoriji našeg rukometa plasiravši se u šesnaestinu finala tog takmičenja. Tako da je poziv da nastupam u redovima tako velikog kluba nešto što nisam mogao odbiti. Nažalost, u Sarajevu sam se zadržao kratko, svega šest mjeseci”, kaže Jokanović i dodaje da je glavni razlog odlaska iz Bosne teška finansijska situacija koja je pogodila klub.

Kao najveći uspjeh do sada izdvaja uvrštavanje na širi spisak reprezentacije Bosne i Hercegovine za Svjetsko prvenstvo u Kataru koje je održano početkom ove godine, ali nažalost nije bio među petnaest putnika koji su otišli na najveću rukometnu smotru.

„Selektor Marković me pozvao na pripreme reprezentacije u odsustvu sva tri golmana koji prvog dana tih priprema nisu mogli doći zbog klupskih obaveza. Ja sam odradio nekoliko dobrih treninga, tako da sam uvršten i na spisak igrača koji su išli na završne pripreme za Svjetsko prvenstvo. Taj dio smo odradili u Mostaru u trajanju od devet dana gdje mi je saopšteno da ipak neću ići na šampionat, ali mi je isto tako rečeno da do kraja priprema pružim svoj maksimum i mogu reći da sam jako zadovoljan svojim tadašnjim nastupima. Krajem aprila nam predstoje dvije kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo naredne godine protiv Litvanije i iskreno se nadam novom pozivu u reprezentaciju“, naglasio je Jokanović.

rukometas

Prema njegovim riječima,nema posebnih planova za naredni period i kaže da su mu misli trenutno usredsređene isključivo na nastupe u dresu Borac m:tel-a i na odbranu duple krune iz prošle sezone.

„Želja mi je naravno da se oprobam u najjačim evropskim ligama, ali mislim da je u ovom trenutku prerano o tome govoriti. Uvijek postoji mjesta za napredak, ispred mene je još jako puno treniranja i utakmica, pa ćemo vidjeti šta će se desiti u budućnosti. Iskreno se nadam da će me zaobići povrede i da ću iz godine u godinu samo napredovati“, zaključio je Jokanović, te poručio mladima da vjeruju u sebe i da samo u uz naporan rad i disciplinu mogu ispuniti postavljene ciljeve.

Izvor: eTrafika