Плаћена пракса мотивисала ученике

Послодавци и директори школа сматрају да су уговори о пракси између 10 средњих школа и 14 привредних субјеката у РС за одвијање плаћене ученичке праксе од предстојеће школске године добар пут, јер ће ђаци кроз овај вид школовања научити о свом будућем позиву и тако припремљени данас-сутра постати добри радници.

Огњен Лукић из теслићке “Дестилације”, која је потписала уговор са Средњом школом “Никола Тесла” из Теслића, каже да потражују четири ученика засад, два електроструке и два браварске струке, да би пракса требало да крене почетком нове школске године, те да се ствари по питању практичне наставе сада подижу на виши ниво.

“У ‘Дестилацији’ ће ученици имати шта да науче како би након завршене школе изашли с практичним знањем из конкретне производње, што није био случај до сада. Свакако да ћемо ученицима понудити посао након завршетка школе ако буду вољни да остану. Пракса ће бити плаћена и надамо се да ће им то бити додатни мотив, али надам се да ће им већи мотив бити што ће моћи да науче ствари из струке”, рекао је Лукић.

Саша Тривић, директор “Крајина класа” Бањалука, каже да су већ прошле године имали ученике из бањалучке Угоститељско-трговинско-туристичке школе и Пољопривредне школе, а да ће ученике из ове школе на пракси имати и ове године.

“Сада имамо два модела праксе. Имамо овај који се промовише, плаћена пракса, који у неком времену треба да пређе ка дуалном образовању, али још немамо услове за то, па је ово међурјешење. Поред тога, имамо и класичну праксу, која није плаћена. Оно што смо видјели прошле године је да плаћањем праксе дјеца добијају мотивацију да боље уче, док су ученици за неплаћену праксу углавном незаинтересовани и таква пракса због те незаинтересованости пропада”, каже Тривић.

Додао је да ће ученици имати прилику да након образовања заснују радни однос.

Бојан Бакал, директор бањалучке Пољопривредне школе, која је потписала уговоре с “Тропиком” и “Крајина класом”, каже да је овај начин успостављања праксе изузетно позитиван, јер постоји велика потреба за спајањем праксе и теорије.

“Ради се о предузећима која покривају занате, а то су пекари, месари и евентуално прехрамбени техничари. Ученици ће радити на пословима које би требало да раде сутра када заврше школу. Учињен је и корак даље, јер је правилником дефинисано да ученици, зависно од времена проведеног на пракси, буду и плаћени”, истакао је Бакал.

Дијана Шобот, директор Машинске школе у Приједору, каже да правилником који је ресорно министарство израдило за практичну наставу имају потписан уговор с “Колектором ЦЦЛ” у Лакташима.

“Поред тога, још двије фирме се интересују да потпишу тај уговор по споразуму с Министарством”, рекла је Шоботова и додала да су током прошле године имали закључене уговоре с послодавцима које су као школа потписали са 33 привредна субјекта, те истиче да ће наредне школске године, поред овог уговора закљученог на основу споразума, имати више од 33 субјекта код којих ће се обављати пракса.

“До краја јула потписано је 17 уговора о пракси између 10 средњих школа и 14 привредних субјеката у РС за одвијање плаћене ученичке праксе, коју ће ученици појединих занимања обављати у овим предузећима наредне школске године”, потврдили су из Министарства просвјете и културе РС. Истакли су да су ови уговори потписани на основу Споразума о сарадњи у оквиру пројекта “Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању” између овог министарства, Уније удружења послодаваца РС и Занатско-предузетничке коморе РС.

У Министарству истичу да је дефинисано да се пракса изводи под стручним надзором средње стручне и техничке школе и послодавца, који имају одговарајућу опрему, средства, кадровске и друге услове, у складу с наставним планом и програмом.

“Дефинисано је да послодавац ученику који се образује код послодавца обезбјеђује средства и опрему за личну заштиту на раду, превоз уколико је исти организован за раднике предузећа, накнаду трошкова исхране у складу с општим актом послодавца и осигурање за случај повреде током образовања код послодаваца”, кажу у Министарству и додају да ће на успостављању праксе радити и даље у континуитету.

Послодавац мора ученику обезбиједити:


– средства и опрему за личну заштиту на раду,

– превоз уколико је организован за раднике,

– трошкове исхране,

– осигурање за случај повреде током образовања код послодавца.