Пливање, одбојка и карате најпрепоручљивији спортови

– Знаци лошег телесног држања или неправилно формиран свод стопала приметни су код око две трећине деце већ у узрасту од шест година, када се ради обавезан систематски преглед – каже шефица Одељења за физикалну

 медицину и рехабилитацију у Дому здравља др Зорица Јакишић.Она наводи да су најчешћи проблеми код деце девијације кичменог стуба према напред – кифоза или савијање у страну – сколиотично држање. Те промене су у извесном степену генетички одређене, условљене навикама и начином живота, али су и последица асиметричног раста, што указује на то да су корекције могуће.

Дадиља Милица Бркић наглашава да деца превише времена проводе испред рачунара јер је родитељима најлакше да деци пусте цртани филм или да играју игрице.- Деца су у том тренутка мирна, али дугорочније посматрано последице се огледају у кривљењу кичме услед неправилног седења, а и све чешћим проблемима са видом, а дешава се и да услед оваквог третмана она постају асоцијална и интровертна. Децу у најнижим узрастима није толико тешко “истерати” на свеж ваздух, уз адекватну стимулацију родитеља у смислу неког забавног колективног спорта или рекретативне активности – сматра Бркић.

Такав став подржава и мајка двоје деце, Жељка Касаповић која каже да њена деца немају тегобе са формирањем кичменог стуба, али да свакако воле да проводе време испред компјутера.- Моја ћерка има шест година, тренира плес и доста времена проводи играјући се напољу са другом децом. Са друге стране, син ми има 10 година и проводи времена не само за компјутером него сада већ и за телефоном, али је и он физички активан.

Мислим да разлика у њиховом начину одрастања није велика и да деци данас много више криве кичму школске торбе које су претрпане великим бројем књига – сматра Касаповић.Др Јакишић наводи да пропуштање прилике да се у периоду раста кичмени стуб правилно позиционира отвара могућност за развој структурних, трајних деформитета, који, последично, са собом носе низ здравствених проблема.

– Пресудан значај за правилно позиционирање кичменог стуба има здавствено просвећивање, освешћивање значаја кретања за наш организам. Саветује се бављење спортовима који симетрично развијају обе стране тела, а они који форсирају већ доминантну страну нису добри за узраст до 12 година – објашњава шефица Одељења.

Она подвлачи да је пливање спорт у којем је истовремено и симетрично ангажован сваки мишић у телу, али осим пливања препоручује и одбојку и карате.
– Да не би било забуне, сваки спорт је добродошао јер развија координацију и самопоуздање и има многе аспекте утицаја на развој личности, али поменута три су најбољи избор у периоду постуралног дисбаланса. Због неправилности које уочавамо код деце и овом приликом позивам родитеље да доведу своју децу на превентивне прегледе да би на време кренули у борбу за очување и унапређење здравља – истиче др Јакишић.

Т. Стојшин