Počela preventivna kampanja „Zaveži! Dosta priče, veži pojas“

Preventivna kampanja „Zaveži! Dosta priče, veži pojas“, koja ima za cilj povećanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva i smanjenje broja stradalih u Srpskoj, počela je juče širom Republike Srpske.

Kampanja „Zaveži! Dosta priče, veži pojas“ trajaće do 31. maja i sprovode je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez (AMS) RS sa 48 Auto-moto društava (AMD), Jedinice lokalnih samouprava.

Jedna od osnovnih mjera pasivne zaštite vozača i putnika u vozilima jeste upotreba bezbjednosnih pojaseva uz naslone za glavu i vazdušne jastuke i auto sjedalica za djecu. Efikasnost bezbjednosnih pojaseva uz istovremenu upotrebu naslona za glavu dokazana je nizom naučno-istraživačkih radova.

Pojasevi neosporno utiču na smanjenje broja poginulih i povrijeđenih lica u vozilu, doprinose povećanju nivoa bezbednosti u saobraćaju. Korištenjem pojasa smanjuje se rizik od smrti putnika u slučaju saobraćajnih nezgoda na prednjem sjedalu do 50%, dok na zadnjem sjedalu do 75%,  čime je više nego opravdana njihova namjena.

Nažalost, stepen upotrebe bezbjednosnih pojasa u Republici Srpskoj još uvijek je jako nizak.