Почели радови на осигурању обале Врбање

У оквиру реализације пројекта „Осигурање обале ријеке Врбање“ данас су радници грађевинског предузећа „Декол“ почели са постављањем габионске обалоутврде у дужини од 150 метара, од Градског трга низводно према Которском мосту.

Ријеч је о пројекту вриједном 125.000 КМ, који заједнички реализују општина Котор Варош и УНДП.

„На овај начин биће заштићен постојећи канализациони колектор и пјешачка стаза, који су оштећени током мајских поплава 2014. године“, рекао је приликом обиласка радова начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и додао да ће општина за овај пројекат издвојити 43.842,75 КМ.

Прорачун потребне крупноће камена за израду габионске мреже извршен је на основу просјечне брзине тока на ријеци Врбањи из пројекта „Израда мапа опасности и мапа ризика од поплава на сливу ријеке Врбас у БиХ“.

Рок за завршетак предвиђених радова је 30 дана.

Након санације доњег дијела градског купалишта „Бјелине“, који је примаран због заштите колектора, услиједиће санација горњег дијела купалишта, а за извођење тих радова биће расписана тендерска процедура.

Извођењем пројектних активности осигурала би се обала ријеке Врбање у дужини од 280 метара и заштитило би се од поплаве подручје јединог градског купалишта „Бјелине“ површине 8.500 метара квадратних.