Подршка добровољним даваоцима крви неће изостати

Општинска управа Котор Варош увијек ће подржавати добровољне даваоце крви који треба да буду поноси на себе, рекао је начелник општине Зденко Сакан на данашњем пријему за вишеструке даваоце крви организованом поводом Свјетског дана доборовољних давлаца крви, 14. јуна.

Сакан је гостима честитао овај дан и истакао да могу бити поносни на чињеницу да су својом хуманошћу омогућили другима да продуже живот.

,,Ваше учешће у акцијама је чин солидарисања са особама чији животи и здравље зависе од довољне количине сигурне крви и крвних компоненти и зато представљате кључни сегмент сваког здравственог система“, нагласио је Сакан.

Признање за јубиларно педесето давање драгоцјене течности је добио Раде Гламочак, а у његово име захвалницу је примила кћерка Маја.

Предсједник Скупштине Црвеног крста Котор Варош Младен Петрушић рекао је да је на подручју ове општине евидентирано више од 800 добровољних давалаца крви.

,,Током четири годишње акције прикупи се више од 500 доза драгоцјене течности и по томе смо препознатљиви у Републици Српској“, истакао је Петрушић, који је начелнику Сакану захвалио пригодним поклоном за досадашњу помоћ.

Према његовим ријечима, допринос добровољних давалаца крви је немјерљив како за здравствени систем, тако и за Црвени крст као организатора акција добровољног давалаштва крви али и цијелу друштвену заједницу.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Санела Кучук најавила је за 7. јул љетну акцију добровољног давања крви, када ће бити уприличено и традиционално дружење добровољних давалаца са подручја општине.

Она је додала да ће камп Подмлатка Црвеног крста у Товладићу ове године бити одржан од 24. до 29. јула, а окупиће 40 полазника узраста од 12 до 15 година.

,,На кампу ће учесници стицати знања низом курсева и радионица о темама као што су
пружања прве помоћи, реалистички приказ повреда и обољења, упознавање о
вриједностима покрета Црвеног крста и Црвеног полумјесеца“,
нагласила је Кучукова.