Посебна сједница НС РС о смрти Давида Драгичевић

“Нећу ићи на ванредну сједницу парламента Републике Српске ако ме опозиција не позове”, поручује Милорад Додик, предсједник Републике Српске. Додик каже да је свјестан грешака полиције у случају Драгичевић, али, каже да то није разлог да се баци љага на цијели МУП.

Предсједник Српске је оцијенио и да је тужилаштво требало више да поради на рјешавању овог случаја.

“Грешка је била конференција за штампу коју је МУП организовао. И зато се тражи ниво одговорности за оне који су злоупотребили, или се нису снашли, или су нешто друго чинили. То је у реду, није спорно. Али овдје се прави харанга према читавој полицији. И ја тражим, и ја мислим да је тужилаштво требало далеко више да се ангажује, и далеко више да обавијести јавност. Овако испадне да ми који нешто радимо, јавне послове, политичке дужности, на нас се усмјерава некакав притисак и одговорност, а ми ништа не можемо да подузмемо”, истакао је Додик.

Предсједник парламента Српске, Недељко Чубриловић, од надлежних институција очекује да ријеше случај Давида Драгичевића, а од посебне сједнице – демократску атмосферу. Чубриловић подсјећа да Народна скупштина није ни суд, ни тужилаштво и да не може да рјешава питања из њихове надлежности. Скупштинска опозиција, која је и сазвала посебну сједницу, жели да дође до истине, која, кажу, занима цијелу Републику Српску.

“Како год то неко мислио, али то јесте логичан, разуман, нормалан, парламентарни притисак и на полицију и на тужилаштво да раде свој посао. То је наша обавеза. На крају крајева, то је не само уставна, то је и људска обавеза парламента. Не можемо да нијемо посматрамо шта се дешава, да ћутимо”, нагласиоа је Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске.

Лидер социјалиста се нада да ће коначно престати спекулације о смрти Давида Драгичевића. Од сједнице парламента очекује да ће тражити да институције расвијетле не само овај случај, него и све случајеве који нису разјашњени до краја.

“Са људским животима се не треба играти, и не треба допустити да то буде предмет било какве – било какве и од било кога – манипулације”, рекао је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије.

Колегијум Народне скупштине је једногласно донио одлуку о сазивању посебне парламентарне сједнице на којој би се разматрала безбједност у Бањалуци и Републици Српској – са посебним освртом на трагичну смрт Давида Драгичевића. Осим Давора Драгичевића, очекује се да ће на сједници говорити и Драган Лукач, министар унутрашњих послова Српске.

АТВ