Посљедње помјерање? У недјељу почиње зимско рачунање времена

Љетње рачунање времена завршава се у недјељу 28. октобра у три сата помјерењам часовника за један сат уназад, саопштила је данас Дирекција за мјере и драгоцјене метале.

То значи да ћемо часовнике са три да вратимо на два сата.

Иначе, ово би могли бити једно од посљедњих помјерања часовника због љетњег и зимског рачунања времена, јер је Европска комисија предложила 12. септембра да се такво полугодишње помјерење сата укине, а уколико тај приједлог изгласају Европски парламент и Савјет Европе, сат ће посљедњи пут бити помјерен најкасније 31. марта 2019, односно 27. октобра наредне године.

Према приједлогу ЕК, свака чланица ЕУ би до априла 2019. године требало да одлучи да ли ће остати у зимском или љетњем режиму рачунању времена.

Тако ће посљедње обавезно помјерање сата на љетње рачунање биће у недјељу 31. марта 2019. године, а чланице које желе да се врате на зимско рачунање времена посљедњи пут ће часовнике помјерати у недјељу 27. октобра 2019. године.

Након тог датума, полугодишње промјене више неће бити могуће.

Од 4,6 милона Европљана из 28 земаља чланица ЕУ, чак 84 одсто подржава укидање љетњег и зимског рачунања времена, показало је истраживање ЕК.