Потрошачка корпа све скупља: Нови намети у Новој години…

Након усвајања сета закона о акцизама, којима је предвиђено повећање цијена путарина и појединих горива, грађане БиХ забринуле су најаве да ће доћи и до поскупљења основних намирница, чиме потрошачка корпа бити додатно повећана.

Ријеч је о новим наметима које ће грађани БиХ доживјети у Новој години, чиме ће се додатно продубити агонија најсиромашнијих слојева друштва, упозоравају економски стручњаци.

“Статистички подаци које ми имамо указују на то да су просјечне нето плаће из радног односа око 840 КМ, а ми мислимо да је то за раднике који раде у реалном сектору далеко мање, испод 600 КМ. С друге стране, процјене и информације из статистике указују на то да је просјечна прехрамбена потрошачка корпа за једну четверочлану породицу између 600 и 800 КМ. То практично значи да грађани БиХ своју плаћу, у суштини, поједу и да од ње не могу урадити баш ништа друго”, казала је за Радиосарајево.ба представница Савеза удружења потрошача БиХ Гордана Булић.

Она је истакнула како су посебно угрожени они радници који раде за 500-600 КМ, пензионери, студенти, те породице у којима је само један члан запослен. Такођер, појаснила је и то да је у овом случају ријеч само о прехрамбеној потрошачкој корпи, а не о неком широком асортиману, у који би спадали одјећа, обућа, апарати или друга кућанска опрема.

“У суштини, многе потрошачке потребе су изнад просјечних плаћа и углавном се грађани задужују, па тако купују производе који су им потребни. Ево сада нам слиједе новогодишњи празници. Они ће направити малу потрошачку грозницу, иако живимо веома скромно. Видимо да ових дана много више људи борави у маркетима и много се више купује, али углавном је опет ријеч о производима који се користе у домаћинству и који ће и након празника бити искориштени у ту сврху.

Нажалост, наши грађани не могу себи приуштити да оду на неко путовање за празнике, те највише Нову годину и Божић прослављају код куће, у кругу породице, уз мало бољи ручак. Честе су и ситуације да се грађани посебно припремају и штете да би могли прославити ове празнике. Дакле, врло скромно и сиромашно већина породица обиљежава празнике у својој кући, уз мало свечанији угођај, а мали је број људи који себи може приуштити прави одмор”, појаснила је Булић.

Да је ситуација за грађане у БиХ тешка потврдио је и економски аналитичар Зоран Павловић, који додаје да ће с овим економским трендовима у нашој земљи криза бити додатно продубљена. Све то, како појашњава, због недостатка привредних дешавања.

“Ситуација је тешка, дефинитивно, а бит ће још тежа. Нема никаквих привредних дешавања, осим фрагментарно и на бази локалних заједница. Пословна клима је веома лоша, видјели смо недавну анализу ситуација Форбеса, а прије тога и многих других. Дакле, ми живимо у једном амбијенту који је, у циљу обезбјеђивања политичке подршке, јако национално набријан. Када то инвеститори виде, у земљи кроз коју је протутња рат, сматрају да се такве ствари поново могу догодити и од нас бјеже као од куге”, сматра Павловић.

Према подацима из његових истраживања, Павловић истиче како грађани већ десет година преживљавају с истим просјечним личним дохотком, који износи између 820 и 830 КМ, што је поражавајуће. Уз то, додатни намети на примања грађана, као што је повећање акциза, лоши су покушаји власти да покрену неке промјене, појашњава Павловић.

“Када за десет година немате промјену у вашој плаћи онда немате ни могућност да испратите тржиште када погледате колико све кошта и увозну инфлацију. Посебно одлука о повећању акциза, као инвестиције за изградњу аутопутева је очигледан покушај власти да, преко леђа грађана, покрену инвестициони циклус који нису сами знали покренути стварањем добре пословне климе.

Када погледамо и да грађани у великој мјери зависе од дознака и иностранства које су званично биле веће од 4 милијарде КМ и које омогућавају практично инфузију грађанима, онда долазимо у ситуацију да поскупљење путарина и акциза на горива утјече на повећање цијена које ће бити минимално 10 посто од тренутка када порасту и цијене горива. Када се све сагледа имат ћемо један празнични викенд који ће бити мање оптерећен бригом како преживјети, али послије Нове године почет ће неминовни пораст цијена. Односно, у пријеводу, грађане чека много гора и тежа наредна година у односу на оне претходне, које су тешко преживљавали све ово вријеме”, закључио је Павловић.

Подсјећамо, током децембра Парламентарна скупштина БиХ усвојила је сет закона о акцизама, након којих је најављено поскупљење горива у БиХ за 0.18 КМ по литру. Ово је био један од услова за реализирање транше кредита ММФ-а, којима би требао бити покренут циклус изградње аутопутева у БиХ, али и услов бројних других развојних банака из Еуропе, код којих се БиХ треба задужити.

Ипак, такав закон забринуо је бројне грађане јер је ријеч о новом поскупљењу горива, али и најаве да ће од дана увођења нових намета поскупити велики број производа у цијелој БиХ.

Такођер, и традиционално поскупљење цигарета и других производа након Нове године додатно ће оптеретити грађане, што отежава итекако сложену ситуацију бројних породица у нашој земљи.