Православна црква слави Богојављење; Пливање за часни крст

Српска православна црква прославља данас Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

Исуса Христа је на ријеци Јордан крстио Јован Крститељ који је људе крштавао, припремајући их тако за долазак Месије.

Предање каже да је Јован препознао Месију у Исусу који је дошао на Јордан да се крсти, а јеванђелисти су записали његове ријечи: „Ти треба мене да крстиш, а ти долазиш мени“.

Богојављење је један од највећих хришћанских празника, јер се сматра да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Дух Свети, чиме је први пут објављена тајна Свете Тројице који су постали симбол вјере.

Дух Свети је у облику свјетлосног голуба, како је записано, слетио на главу Сина Божијег, а потом су се небеса отворила и чуо се глас Бога Оца: „Ово је син мој љубезни који је по мојој вољи“.

Исус Христос живио је овоземаљски живот још три године послије крштења, испунивши своју мисију искупљења људског рода од прародитељског гријеха.

На овај празник у храмовима се освештава Богојављенска водица која се сматра љековитом и заштитом од нечистих сила. Богојављенска вода чува се у кућама до сљедећег великог водоосвећења.

На празник Богојављења, према нашем народном обичају, вјерници измјењују поздраве – „Бог се јави!“ и „Ваистину се јави!“.

У многим градовима и мјестима одржава се такмичење пливача у вађењу Часног крста из воде, па тако и у нашем граду.

 Данас, на Богојављење ће пливати: Борислав Богданић, Бојан Максимовић, Милутин Ђурић, Милан Васиљевић, Маринко Шкрбић, Стивенс Нарић, Драган Тривуновић, Карађорђе Маринковић, Здравко Ковачевић, Андреј Максимовић, Стојан Савић, Саша Тепић, Данијел Трифковић, Рајко Радић, Сањин Кршић, Крстан Каруповић, Хаџи Боро Станковић, Бојан Васић, Милан Пејаковић, Јадранко Шебић и Илија Божић.

Већ по устаљеној традицији такмичари ће се прије пливања окупити на Светој литургији у храму Рођења Пресвете Богородице, која почиње у 09.00 часова. Послије литургије биће освећена Богојављенска водица, а пливачи и присутни грађани у литији кренуће у 11.15 часова до Которског моста.