Православни хришћани данас обиљежавају Велики петак

Православни хришћани данас обиљежавају Велики петак, у знак сјећања на дан када је Исус Христос распет на крсту на Голготи.

Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обиљежава строгим постом, уздржавањем од било каквог весеља и прослава, а такође у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и у кући.

Обичај је да се на Велики петак фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.

Фарбање јаја један је од најстаријих хришћанских обичаја. По обичају фарбање се врши у спомен на догађај када је света Марија Магдалена дошла да посјети цара Тиберија. Као поклон она му је донијела корпу јаја која нису била офарбана, а пошто цар Тиберије није вјеровао у васкрсење Исуса Христа, он је рекао да ће промијенити мишљење уколико јаја промијене боју. Тада му је Марија Магделана рекла Христос Васкресе и сва јаја у корпи су постала црвене боје.

Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства и на тај дан се не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи са Благовестима. Од великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на цквама, јер су она у православној цркви знак радости.

Православни хришћани у недјељу, 16. априла, обиљежавају Ускрс.