Представници МЗ Котор Варош учествују на међународној конференцији

Представници мјесне заједнице Котор Варош Тепић Станко и Тривуновић Петар од 27. до 29. новембра, учествују на Међународној конференцији „Legal and practical tools for protecting the rivers of the Western Balkans and their people”- „Правни и практични алати за заштиту ријека Западног Балкана и њихових људи“ која се одржава у Сарајеву.

Циљ ове конференције је расправа о правним и практичним алатима за заштиту ријека, размјена међународних искустава, потрага за синергијом у заштити ријека Западног Балкана и њихових људи.

„Земље Западног Балкана су јединствене, с огромним бројем нетакнутих ријека које пружају станишта ријетким и ендемским биљкама и животињама. Ови драгуљи су угрожени, стога ова међународна конференција која је окупила еминентне стручњаке из области права, биологије, географије има огроман значај за цијели Балкан“, изјавио је Станко Тепић предсједник Савјета МЗ Котор Варош.

Он је истакао  да је конференција успјела јер је донесена „Декларација о заштити ријека Западног Балкана“.

На конференцији учествују амбасадори, универзитетски професори и други из БиХ, Србије, Црне Горе, Чешке Републике, Хрватске, Албаније, Молдавије и Сјеверне Македоније.

Конференцију организује Аrnika из Чешке Републике, Центар за животну средину из БиХ и WWF Adria уз финансијску подршку Европске уније Transition програма Чешке Републике, Global Greengrants фонда и Herinich Boll фондације.

Петар Тривуновић, члан Савјета МЗ Котор Варош и предсједник ПД  „Механизам“ истакао је да је у БиХ планирано преко 300 брана на само 244 ријеке, а око 2.700 хидроелектрана планирано је у цијелој регији, што наноси неповратну штету животној средини.