Припремљен нови цјеновник: Дизел преко 2 КМ, плин поскупљује највише

Дизел евро 5 на бензинским пумпама од 1. фебруара коштаће 2,09, безоловни бензин 2,08, док ће плин возачи да плаћају по цијени од 1,10 КМ по литри.

Ово ће бити нови цјеновник бензинских пумпи због новог Закона о акцизама БиХ који ступа на снагу 1. Фебруара, а који предвиђа поскупљење акциза и путарина, те такси на нафтне деривате.

Толико ће коштати нафтни деривати, али под условом да у међувремену не дође до поскупљења.

Секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак за „ЕуроБлиц“ потврђује да ће дистрибутери од 1. фебрауара бити принуђени да повисе цијену дизелских и бензинских горива за 0,15 КМ по литри плус порез на додату вриједност, што износи заједно 0,18 КМ.

– Напомињемо да наведено повећање иде искључиво у државну касу, те да ће дистрибутери имати само штету од повећања цијена због очекиваног пада промета- тврди Берак.

Осим повећања намета на дизелска и бензинска горива, новим Законом о акцизама, како каже, уводи се и такса за путеве и аутопутеве на течни нафтни гас, односно плин у износу од 0,15 КМ по килограму за путеве и 0,25 КМ по килограму за аутопутеве.

То значи да ће овај енергент поскупети за 0,40 КМ по килограму плус ПДВ.

Тако ће литар плина, по калкулацији нафташа, да поскупи за око 0,30 КМ. Сада кошта у просјеку 0,80 КМ.

Ова такса није до сада постајала, што ће да буде значајан удар јер пуно возача користи овај енергент.

Новим Законом о акцизама предвиђено је да и додавање акцизе на биогорива и биотечности у износу од 0,30 КМ по литри плус путарина на овај дериват у износу од 0,40 КМ по литри.

То значи да ће нови намет за грађане који користе овај дериват износити 0,70 КМ по литри.

– Свугде у свијету стимулише се употреба биоразградивих горива како би се смањила употреба горива која загађују околину, док се код нас уводе нови намети на течни нафтни гас чиме се директно дестимулише употреба овог енергента – истиче Берак.

И биће повећана и акциза на уље за ложење са 0,30 на 0,45 КМ по литри.

Берак напомиње да је овим законом предвиђена и обавеза предаје пописних листа залиха на нафту и нафтне деривате, коју су дистрибутери дужни да предају и да у року од 10 дана уплате и нове намете на већ постојеће залихе нафте и нафтних деривате.

– Пленум Групације за промет нафтом и нафтним дериватима је на неколико посљедњих сједница разматрао најављено повећање издвајања за таксе за аутопутеве и остале путеве у Закону о акцизама БиХ. У неколико наврата изразили смо противљење увођењу такси. Међутим, дистрибутери нафте и нафтних деривата реаговаће у складу са измјенама – додаје Берак.

Усвајање сета закона о акцизама био је један од услова за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), те деблокиррање скоро милион евра кредита Европске банке за обнову и развој намијењених БиХ.

– Сада када је закон усвојен, биће деблокирана средства за изградњу путева која су уговорена са кредиторима и која износе 528.450.000 евра – рекао је министар финасија и трезора БиХ Вјекослав Беванда.

Беванда наводи да ће бити деблокирани и грантови који су осигурани приступањем БиХ Транспортној заједници, па ће коридор моћи да се гради много бржим темпом.

Иначе, овај закон усвојен је на крају децембра у Представничком дому и то из петог покушаја.

Стиже 148, 2 милиона КМ од ММФ

Шеф ММФ за БиХ Надим Илахи рекао је преостали услови за наставак аранжмана са ММФ треба да буду испуњени у јануару, те изразио наду да ће транша од 148,2 милиона КМ бити уплаћена у прва два мјесеца ове године.

Он је навео да БиХ недавно испунила двије важне мјере – усвајање буџета РС за 2018. и измјене и допуне Закона о акцизама, што ће омогућити ослобађање и деблокирање великих средстава