Продужена обустава рада угоститељских објеката до 30. марта

На данашњој сједници општинског Штаба за ванредне ситуације, а ускладу са Закључком о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, донесен је закључак да се обуставља рад свих угоститељских објеката, свадбених салона, фитнес центара, дјечијих играоницама, приватних стоматолошких амбуланти, приређивача игара на срећу, спортских организација и школа спорта, као и сва јавна окупљања до 30. марта.

Општински Штаб за ванредне ситуације је, на захтјев Републичког штаба, усвојио одлуку и о обустави рада трговина на мало (књижаре, киосци, бутици, златарске радње, продавнице бијеле технике, грађевинског материјала и пољопривредних машина, као и продаја мобилних телефона) до 30. марта.

Ограничава се рад од 07.00 до 18.00 часова сваким радним даном, а у дане викенда (субота и недјеља) од 07.00 до 14.00 часова сљедећим објектима: трговачким центрима и трговинама прехране/робе широке потрошње, апотекама и пољопривредним апотекама.

Ограничава се рад од 07.00 до 22.00 часа сваким даном сљедећим објектима: трговинским објектима врсте драгстор и субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача.

Бензинске пумпе настављају да раде у досадашњем режиму с тим да је продаја осталих роба, осим горива ограничена до 18,00 часова.

Општински штаб за ванредне ситуације је констатовао да у општини Котор Варош нема обољелих од вируса корона, али да се у изолацији тренутно налази 166 особа.

„Само у току јучерашњег дана, према евиденцији Државне граничне службе БиХ, је на подручје наше општине дошло 13 лица из угрожених подручја, од којих се њих девет пријавило у Дом здравља. Службеници Полицијске станице Котор Варош и Комуналне полиције су идентификовали лица која се нису пријавила и у току је поступак њиховог пријављивања у Дом здравља“, истакао је командант општинског Штаба за ванредне ситуације и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Из Полицијске станице Котор Варош су обавијестили чланове Штаба да је извршена контрола четири италијанска држављанина у фабрици обуће „Спортек“ и утврђено је да се они придржавају наложених мјера.

Општински Штаб ће и даље активно пратити развој ситуације и, у складу са развојем догађаја, благовремено доносити закључке и усмјеравати рад надлежних служби.

Наставља се и даље прање улица, јавних површина и дезинфекција јавних објеката, стамбених зграда које проводи Територијална ватрогасна јединица, власници пословних објеката, заједнице етажних власника.

Неопходно је оформити три тима која ће вршити дезинфекцију јавних објеката и површина.

За тимове ће се набавити прскалице, дезинфекциона средстства и заштитна опрема како би појачали мјере дезинфекције.

Општинска организација Црвеног крста ће у сарадњи са Центром за социјални рад данас почети са акцијом достављања хране и других намириница старијој популацији, болесним и немоћним лицима.

У свим органима јединица локалне самоуправе и осталим субјектима који врше јавна овлаштења неопходно је и даље организовати рад са минималним бројем потребних извршилаца, а остала лица упутити на рад од куће или рад код куће, како би била спремна замијенити радне колеге у случају појаве обољелих.

У сарадњи са три вјерске заједнице на подручју општине Котор Варош препоручује се грађанима да се сахране обављају у најужем кругу породице, приликом изјаве саучешћа да се не љубе и не рукују, те да се не организују ручкови након сахране или парастоса.

Апелује се на породице које планирају да дају четрдесетодневни или годишњи помен да то сведу на минимум, ако је могуће да то одгоде.

Упозоравају се сви грађани општине Котор Варош да је строго забрањено паљење корова или другог горивог материјала приликом чишћења парцела, те да ће починиоци бити новчано кажњени и против истих ће бити покренут поступак.

Општински Штаб за ванредне ситуације је позвао грађане да починиоце ових недјела анонимно пријаве полицијској станици на број телефона 122, као и лица која су дошла из угрожених подручја вирусом корона, а нису се пријавили у дом здравља Котор Варош или се не придржавају наложених мјера изолације.

Препоручује се Дому здравља „Свети Пантелејмон“ да на посебан начин утврди пружање здравствене заштите приоритетно лицима гдје постоји сумња на заразу корона вирусом.