Пронађена најстарија олупина брода античке Грчке

ЛОНДОН – Археолози су пронашли до сада најочуванију олупину брода античке Грчке на дну Црног мора, стару око 2.400 година.

Брод дужине 23 метра, за који се вјерује да је грчки, откривен је са потпуно очуваним јарболом, кормилом и веслачким клупама на око два километра испод површине. Научници сматрају да је недостатак кисеоника на тој дубини очувао брод.

„Мислио сам да је немогуће пронаћи потпуно очуван антички брод два километра испод воде. Ово откриће ће промијенити наше разумијевање бродоградње и поморства античког доба“, рекао јe Џон Адамс , пише лист „Гардијан“.

Вјерује се да се ради о трговачком броду чији су тип истраживачи до сада могли да виде на вазама древне Грчке као што је позната „Ваза сирена“ у Британском музеју.

Тим је првобитно планирао да олупину не дира, али је касније тим са Универзитета у Саутемптону урадио анализу методом радиоактивног угљеника и утврдио да је ово најстарија олупина брода икада пронађена.

Ова олупина једна је од више од 60 бродова који су претрпјели бродолом и које је пронашао међународни тим археолога, научника и истраживача мора током трогодишње мисије истраживања дубина Црног мора. Циљ истраживања је стицање увида у праисторијске промјене нивоа мора током праисторије.

Истраживачи су рекли да су пронашли бродове различите старости, од козачке флоте из 17. вијека, преко римских трговачких бродова заједно са амфорама, до потпуно очуваног брода из времена античке Грчке.