Прослављена школска слава

У Средњошколском центру /СШЦ/ “Никола Тесла” у Котор Варошу данас је пригодним културно-умјетничком програмом прослављена школска слава – Свети Сава.

Директор СШЦ “Никола Тесла” Данијела Костић рекла је да је школска слава – Свети Сава, значајан датум за ову, као и за све школе широм Републике Српске.

,,Требало би да охрабримо и подстакнемо професоре да им Свети Сава буде узор и морална величина, како би наши ђаци постигли свој пуни потенцијал, онако како је то радио Свети Сава – бринући за своју отаџбину и чувајући оно што је крвљу стечено у Републици Српској“, истакла је Костићева.

Основци обиљежили школсу славу

Након приредбе, у ресторану Средњошколског центра приређен је славски ручак, којем су присуствовали и гости из јавног и привредног живота Котор Вароша.

Ломљењем славског колача и поетско-музичким програмом, који су припремили ученици и наставници централне Основне школе “Свети Сава”, данас је у свим основним школама на подручју општине Котор Варош прослављена крсна слава – Савиндан.

Једночасовни програм почео је Светосавском химном, коју су извели чланови хорске секције, а поред њих наступили су још чланови фолклорне, ритмичке, драмске и рецитаторске секције, те вокално-инструментални састави.

Директор Основне школе “Свети Сава” Душан Петрушић истакао је да је дјело Светог Саве духовна читанка, отворена књига која преноси мир и љубав, смиреност, дарежљивост и човјекољубље.

,,Данашњи празник нас подсјећа да треба да учимо и научимо, да сазнамо и пренесемо знања, да поштујемо и цијенимо дјела непролазне вриједности“, рекао је Петрушић.

Ученици су представили ликовне и литерарне радове посвећене Светом Сави, а славски обред са ученицима и руководством школе обавио је архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић.

“Свети Сава је први и прави народни учитељ и заштитник наше писмености, усменог предања и традиције. Пут светосавља препознајемо увијек и то је пут којим ваља ићи“, рекао је Нарић.

Прослава школске славе организована је и у Основној школи “Петар Петровић Његош” у Масловарама, као и у Основној школи “Петар Кочић” у Шипрагама.

Славу Свети Сава прославила је и Српска православна црквена општина Котор Варош у Храму Рођења Пресвете Богородице, гдје су се вјерници поклонили утемељивачу српске цркве, државе и школства.

Овогодишњи домаћин славе био је Станко Тепић са породицом, који је “поштење” предао Небојши Ступару, домаћину наредног славља поводом Савиндана.