Protest zbog izgradnje hidrocentrale: Ostajemo bez pitke vode!

Ako se napravi mini hidrocentrala u našem selu ostaćemo bez izvora pitke vode, Vrbanje i ovo malo ljudi moraće da ode. Tako, ukratko, svoju muku opisuju mještani Kruševa Brda kod Kotor Varoša.

Pričaju da ih o gradnji mini hidrocentrale niko nije ni pitao. Zato su odluči da protestuju i to, simbolično, kod crkve, na Preobraženje. Bolje mjesto i nisu mogli da nađu jer će buduća hidrocentrala biti tik uz crkvenu ogradu.

“U ekološkoj dozvoli se spominje da je u dokazima predočeno da se u blizini postrojenja koje treba biti izgrađeno, konkretno je riječ o generatorskom postorjenju koje treba da bude ovdje na ovom potezu iza nas, da se ne nalaze stambeni i vjerski objekti. Mi sad pitamo kako je to da se ne nalazi, ova crkva je ovdje”, rekao je mještanin Boris Pavlović.

Nevenko priča da će njegovo imanje graničiti sa centralom. Kaže da u ekološkoj dozvoli, koju je krajem septembra 2016. godine izdalo resorno Ministarstvo stoji da je planirano poveliko postrojenje snage 249 kilovata. Mještani kažu da je ekološka dozvola izdata na dva fizička lica, a pravo na preliminarni podsticaj firmi koja je prijavljena u njihovom selu.

“Da li je to moglo na takav način da neka dva pojedinca, neću da navodim imena i sve, da dobiju trinaest koncesija iz Šipraga dolje kad ste ušli do male hidrocentrale Divič. Da dobiju 13 koncesija dva pojedinca”, rekao je mještanin Nevenko Petrović.

Mještani su se o planiranoj izgradnji mogli informisati informisati još prošlog avgusta u jednim dnevnim novinama i na oglasnoj tabli u opštini Kotor Varoš. Međutm, kažu da su im te informacije promakle. Tvrde da novine ne stižu u Kruševo Brdo a da skoro niko o njih ne čita oglase u opštini jer ni autobuske linije do Kotor Varoša nemaju. Ali, nešto ipak imaju – bog ih je doktora ekoloških nauka imaju.

“Kad se izgradi ova sljedeća hidroelektrana, u knjizi su popisane 33 vrste, šta će biti sa Vrbanjom? Ja kao ekolog vam kažem da će biti zmijarnik”, rekao je profesor PMF-a u Banjaluci Nevenka Pavlović.

Ministar Srebrenka Golić je na odmoru, ministar energetike Petar Đokić nije odgovarao na pozive i poruke. Načelnik Kotor Varoša, Zdenko Sakan kaže da mu se ni investitor ni mještani, dosad, nisu žalili.

“Koncesije za mini hidroelektrane izdaje ministarstvo, za MHE do 250 kilovata izdajemo i mi građevisnku dozvolu. Za taj objekat izdata je građevisnka dozvola. Pretpostavljam da je sva procedura ispoštovana”, rekao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Načelnik kaže da će se u ponedjeljak pozabaviti pritužbama mještana. Tada će, i konkretnije, moći da im odgovori.