Прва трансплантација људске главе

Сергио Цанаверо, италијански неурохирург привукао је много пажње натраг у 2015. години када је изјавио да ће до 2017. године бити успјешан у трансплантацији људске главе. И знате шта? Многи су га исмијавали рекавши како је луд да помисли како би ико могао то радити с технологијом коју имамо, но све је вјероватно да ће то стварно учинити. Већ постоји волонтер за то – Валериј Спиридонов, 32-годишњи руски држављанин с Wердниг-Хоффманновом болести. Та болест је неизљечива и заправо је мишићна атрофија типа И. Тај је тип заправо понудио главу за тај поступак.

Према “Тхе Индепендент”, Спиридонов је сада држављанин Народне Републике Кине, а операција је требала бити изведена током првог тромјесечја 2018. године.

Операција се планира одржати у Кини, с националним тимом стручњака на челу с доктором Xиаопингом Реном. Он је заправо истраживао ту материју и дошао до сличног закључка као Цанаверо.

Конамијева контроверза

Видео игра Конамија изашла је у 2015. години, управо у доба кад је Цанаверо почео говорити о свом плану за трансплантацију главе. Та је игра била Метал Геар Солид Пхантом Паин, а главни лик је уклонио руку и замијенио је умјетном руком. Због те сличне теме, Цанаверо је оптужен да говори лажи како би промовисао игру. Међутим, тип је и даље говорио исту ствар до данас.

Изузетно рискантан поступак

Натраг у 2016, Цанаверо и Рен су разговарали о очитим ризицима овог поступка. То је дуготрајан поступак. А кад кажемо “дуготрајно”, мислимо на један и пол дан дугу процедуру.

Но, Цанаверо је уистину сигуран.

Цанаверо је у једном интервјуу рекао да је врло задовољан напредовањем модерне медицине и да су “могућности бескрајне”.

Он је тако увјерен да већ планира сљедећу велику ствар – трансплантацију мозга! Цанаверо мисли да ће његова екипа то учинити негдје у идуће двије године.

Цанаверо и његов тим сматрају да би трансплантација мозга могла бити боља од трансплантације цијеле главе. Ризик од негативног имунолошког одговора и одбацивања тијела био би минималан, али постоји проблем како би мозак реаговао на ново тијело.