Први мај

Међународни празник рада или Први мај, празник је којим припадници и симпатизери радничког покрета исказују општу солидарност радништва и обиљежавају сјећање на достигнућа радничког покрета, односно жртве које су припадници радничког покрета поднијели како би се изборили за већа радна права.

Први мај је проглашен међународним празником рада са намјером обиљежавања сјећања на демонстрације радничког покрета 1886. године, одржане у Чикагу. Дан рада је један од најраспрострањенијих празника на планети.

Слави се у већини земаља свијета.

Први мај данас

Данас се Први мај или Међународни празник рада обиљежава кроз различите видове демонстрација и акција као дан борбе за основна људска права сваког радника и сваке раднице или једноставно као дан борбе за права на живот достојан човјека. Борба за радна и људска права, која може да подразумијева борбу за даље скраћивање радног времена, веће плате, већу заштиту на раду и уопштено даље развијање праведнијег радног законодавства траје још и данас и врло је изгледно да ће и наша дјеца и дјеца њихове дјеце на свој начин водити борбу за своја права.

На простору Балкана обиљежавање Првог маја више се веже уз гозбу и славље у природи, а мање се веже за историјско сјећање на достигнућа свјетског радничког покрета, демонстрације и борбу за радна права, те је због тога потребно указивати на важност овог дана, његовог значења и његове сврхе.