Прво Бденије

У православној Цркви имамо Прво и Друго бденије. Бденије или бдење је појам који долази од глагола „бдити“, као што можемо бдити над дjететом, или над својом душом.

Прво бденије је уствари јутрење са читањем Великог канона Светог Андреја Критског. Свети Андреј, Eпископ критски, бјеше рођен нијем и до седме године не проговори. Када га родитељи однесоше у храм и тамо се причести, он проговори.

У четрнаестој години оде у манастир Светог Саве Освећеног и показа се изврсним монахом. Учествовао је на VI Васељенском сабору. Написао је доста поучних књига, пјесама, канона од којих му је овај који читамо у вријеме поста далеко најпознатији.

Његов биограф вели: „Гледајући му лице, слушајући медоточне ријечи, свак се наслађиваше и порављаше“.

У овом канону све су пјесме покајног карактера са ријечима које упућују на пут покајања и спасења.

Ево само неких за примјер: „Од куда ћу почети са оплакивањем дјела мога грешног живота, шта ли ћу узети као почетак садашњем ридању, Христе? Но ти као милостив даруј ми опроштај гријехова. Похитај жалосна душо, заједно са тијелом твојим, исповиједи се Творцу свих, окани се досадашњег безумља и принеси Богу сузе покајања. Из раја Адам бијеше протјеран, јер не одржа Твоју једину заповијест Господе. И ја страдам што увијек одбацујем спасоносне ријечи“.

По сваком стиху пјева се „Помилуј ме Боже, помилуј ме“. Ово богослужење се назива јутрење са каноном Светог Андреје Критског, а траје преко два сата.