Пуштен у функцију пројекат видео-надзора

У Котор Варошу је данас званично пуштен у рад савремени систем видео-надзора који чини 19 камера постављених на 14 приоритетних локација.

Општинска Агенција за локални економски развој, у сарадњи са општином и привредним субјектима, финансирала је набавку опреме и услуге за извођење радова у износу од 40.000 КМ, док је Министарство унутрашњих послова Републике Српске израдило елаборат за систем видео-надзора, на основу којег је постављен софтвер за обраду података евидентираних камерама.ж

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је Срни да је пројекат значајан са безбједносног аспекта и много ће допринијети око расвјетљавања кривичних дјела, доказивања и документовања прекршаја.

„Успостављање савременог система видео-надзора по концепту „Сигуран град“ смо урадили с циљем да се у Котор Варошу омогући надзор јавних површина ради повећања безбједности грађана и њихове имовине, односно, да би се превентивно дјеловало на ремећење јавног реда и мира и чињење кривичних дјела“, истакао је Сакан.

Праћење и архивирање видео-записа ће се вршити у Полицијској станици Котор Варош у складу са важећим законским прописима.

По ријечима директора Агенције за локални економски развој општине Котор Варош Чедомира Комљеновића видео-надзор ће много олакшати рад полицијских службеника и степен безбједности ће бити подигнут на виши ниво.

„Од 19 постављених камера двије имају могућност аутоматског препознавања регистрација на возилима“, нагласио је Комљеновић.

Данашњем заједничком састанку су поред начелника Сакана, његових сарадника и директора Комљеновића присуствовали начелник Одјељења за информационо- комуникационе технологије /ИКТ/ у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Миланко Топић, помоћник начелника Полицијске управе Бањалука Душко Пена, командир Полицијске станице Котор Варош Драган Божичковић и представници привредних субјеката који су подржали реализацију овог пројекта, а у знак захвалности за подршку њима су уручене пригодне захвалнице.