Путин уручио награду Биковићу

Награда је уручена на свечаном пријему, организованом поводом Дана народног јединства, у Великом кремаљском дворцу, гдје се Биковић на руском језику захвалио предсједнику Руске Федерације и честитао Дан народног јединства.

Путин је у свом обраћању истакао да за Русију високи идеали патриотизма имају посебну вриједност и да је на њима заснована непобједива снага руског народа, која је више пута изненађивала и одушевљавала свијет, преноси „Спутњик“.

„Осјећај патриотизма је важан дио општенационалне културе, срж нашег генетског сјећања“, рекао је Путин и додао да Дан народног јединства историјски, морални и духовни значај, означава вјерност отаџбини, спремност на заштиту, на рад на њеном просперитету.

Са простора Балкана ове године је Орденом пријатељства одликован је градоначелник Загреба Милан Бандић.

Путин на овај празник традиционално уручује признања за допринос у јачању јединства руске нације, а награде добијају и страни држављани за посебне заслуге у јачању мира, пријатељства, сарадње и међусобног разумијевања међу народима, очувању и промоцији руског језика у иностранству.

Медаља Пушкина установљена је 1999. године и додјељује се за заслуге у области културе, просветитељства, књижевности и умјетности, за велику улогу у очувању културног насљеђа, за зближавање култура и нација.

На овогодишњој свечаности додијељено је укупно 11 награда, пет Ордена пријатељства и шест Медаља Пушкина.

Дан народног јединства обиљежава се 4. новембра од 2005. године. Овај датум празнује се као помен на догађаје из 1612. године, када су устаници предвођени Кузмом Мињином и Дмитријем Пожарским ослободили Москву од пољских освајача. Историјски овај празник је повезан са крајем смутних времена у Русији у 17. вијеку.