Расписан конкурс за 21 нотара у РС

Министарство правде Републике Српске расписало је данас конкурс за избор 21 нотара у сједиштима у којима су нотарске позиције већ годинама упражњене.

У Републици Српској тренутно ради 51 нотар, што је чак 35 нотара мање у односу на број који је предвиђен законским прописима, а конкурсом који је данас расписан биће попуњен већи дио упражњених позиција.

Највише нотара тражи се за подручје Бањалуке и то пет, за подручје Бијељине и Приједора по два, док се по један нотар тражи у Модричи, Добоју, Невесињу, Рогатици, Сокоцу, Кнежеву, Власеници, Лопарама, Сребреници, Српцу, Челинцу и Требињу.

Нотари имају рок од 30 дана да поднесу пријаве на конкурс, а о резултатима ће бити обавијештени у року од 60 дана.

Одлуком о одређивању броја нотара и њиховом службеном сједишту, коју је усвојила Влада РС, предвиђено је да у РС буде 86 нотара, али у Нотарској комори тврде да је тај број превелик.

Предсједник Нотарске коморе РС Слада Ивелић рекла је данас за ЦАПИТАЛ да ће након овог конкурса, уколико буде пријава, Бањалука имати 17 нотара, док је према процјенама коморе у овом граду довољно десет нотара с обзиром на број становника.

“Вријеме ће показати да ли је 17 оптималан број нотара за Бањалуку. Вјерујем да се водило рачуна о томе да ће у наредних годину или двије одређен број нотара у Бањалуци бити пензионисан, па то може бити један од разлога због којих се за ово нотарско мјесто конкурсом тражи пет нотара“, рекла је Ивелић.

Она је нагласила да је најпроблематичније што у источном дијелу РС нема интересовања нотара, јер тамо привредни развој није на нивоу који би обезбиједио одрживост нотарских канцеларија

„Овај конкурс ће показати има ли интересовања нотара за тај дио. Имамо проблем са недостатком нотара и у Кнежеву, Челинцу, Српцу“, кеже Ивелић.