Различити типови гостију на слави

Поред обавезне трпезе, у својим домовима имамо и обавезне типове гостију. Ово су најтипичнији.

1. Коментатор

Његова улога је да води полемику, скреће теме, уводи саговорнике, даје и одузима ријеч. Прави модератор на слави. Он о свему има мишљење, а довољно је да неко од учесника дебате крене са темом, а да чује оно његово: „Знаш како, да ти ја објасним;“

2. У журби

Знате оне људе који дођу, па вам од првог трена дају до знања да сте им само успутна станица: „Срећна слава, домаћине, мада имамо још три да обиђемо, хе-хе, само кажем, живјели!“

Сједе као на иглама. „Ма не могу више ни да зинем, јео сам код кума, шта ћеш, кумови, а и морамо ускоро да кренемо! Кафу? Ајде, али брзинску!“

3. Позиционар

Припремите се да будете просвјетљени. Није битно у које доба године вам пада слава. За Позиционара увијек трају избори! Ма колико се ви трудили да га премјештате у неки запећак, он ће се понашати као да је на челу стола. А и државе.

Препознаћете га по благо промуклом гласу од драња парола, попут „Чекај ја да ти кажем“, „А да ја тебе питам нешто“ и оне озлоглашене „Ја мислим!“

Иако од дотичне странке никада није примио ни динара, он осјећа да је његова света дужност да је промовише. Посебно ако је нико није ни поменуо. Било да причате о Новој години, издавању викендице или зимским гумама, Позиционар ће наћи начин да то окрене на политику.

4. Опозиционар

Увијек иде у пакет-аранжману са Позиционаром. Зачин сваке квалитетне славе. Апсолутно није битно која и каква власт је у питању. Позиционар ће је увијек хвалити. Опозиционар ће покушавати да га надгласа. шоу је загарантован.

5. Миротворац

Ова особа долази на славу са само једним циљем. Да поједе сарму, пита ђецу како је у школи и осигура космичку хармонију. И на најмањи знак било каквог конфликта, Миротворац ће доживјети благи шлог и полуплачним гласом замолити све присутне да се не свађају. Трипут.

Преплашеним погледом, са сузама у очима гледаће час Позиоционара час Опозиционара, молећиво им показујући ка домаћину и кршећи руке.

6. Сморени тинејџер

Од свих његових другова, само су њега натерали да иде на славу! А могао је лијепо да сједи код куће, игра игрице или „блеји“ са друштвом у паркићу. Бар су престали да га испитују да ли има ђевојку и пролазну из математике. Нема ниједно.

7. Дегустатор

То су оне особе које су концентрисане на храну и њено коментарисање. Све пробају, питају како је направљено, шта има у посластици, и дају свој суд, обично из куртоазије позитиван.

„Па ово је најбоља сарма коју сам пробао. А ово ми је трећа слава! Чек да видим јесте ли замастили ову руску&хеллип;“

Но, нико им не замјера. Славе су посебни гастрономски догађаји у Србији, и једина увреда домаћину је да не једете.

8. Презентер

То су обично тетке и комшинице које воле да представљају госте славе једне другима.

„Ово ти је Јанина ћерка, знаш ли је? Она студира овде, љепотица“. Потом се окреће другој страни стола.

„Вас чини ми се исто знам, ви сте љекар? Бјеше Драган?“

Или ће вас питати ко сте, или ће вас представити гостима славе &мдасх; нема друге.

9. Приповједач

Ово су људи који (мисле да) имају шта да кажу, па слушате невјероватне приче „из њиховог времена“.

Док славска свијећа догори, можете да чујете како су „ишли пјешке у школу километрима“, како се „у њихово вријеме ђевојка мувала на улици, а не на Фејсбуку“&хеллип;

10. Вјечити зезатор

Од тренутка када је ушао, до момента када одлучи да оде, вјечити зезатор мора да буде у центру пажње! Он је увијек позван на све славе и има веома закрчен распоред!

Овакав гост је права мала енциклопедија прича, вицева, догодовштина и ласкавих коментара. Једина достојна конкуренција Позиционару и Опозиционару и истински кривац што је Светислав завршио под столом.

Иако сви већ знају напамет његове приче из војске, не смета им да их поново слушају. Нико их не прича као он!