Рекордан одзив Которварошана на данашњој акцији добровољног давања крви

У просторијама которварошког Црвеног крста је у времену од 9:30 до 16 часова, данас организована још једна успјешна акција добровољног давања крви у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске. Ово је била трећа акција ове године коју је спровела општинска организација Црвеног крста Котор Варош на коју се одазвало 248 грађана, а њих 187 је дало крв, што је до сада рекордан број добровољних даваоца крви који је се у једној акцији одазвао.

Сматрaмо да је добровољно давалаштво крви у Котор Варошу у успону сваке године, јер смо у претходним акцијима у марту прикупили 173 дозе, а у јулу по веома тешком времену 132 дозе. Ово радимо да би Которварошани у сваком моменту имали обезбијеђену крв за сигурно лијечење, поготово када су у питању хитне операције. У бањалучком трансфузиолошком заводу смо за 50 наших грађана од почетка године обезбједили крв. Ово је најбољи начин да се направи наша банка крви и да увијек чека наше пацијенте. На нашој евиденцији се води 500 добровољних даваоца крви, с тим да већ данас имамо прилив младих даваоца крви из Средњошколског центра, и њих око 30 је данас дало крв. Стално занављамо тај наш кадар, јер старији добровољни даваоци ради болести и година већ престају давати крв“, рекао је Боро Брборовић, секретар которвароког Црвеног Крста.

Добровољно давање крви у Котор Варошу има већ дугу традицију организовања успјешних акција, којима се одазива све више хуманих Котоварошана.

Добровољни даваоц крви сам од 2009. године, до сада сам крв дао 14 пута. Желим да помогнем људима, мени да дам крв не значи ништа, а неком може да спаси живот. Крв ћу наставити давати све док ме здравље буде служило“, рекао је Анкас Кајкут, добровољни даваоц крви.

Слиједећа редовна акција прикупљања крви се организује у марту, а с обзиром на велики број давалаца крви који се одазивају,  највјероватније ће се у календар активности увести и четврта акцијa, кажу у которварошком Цвеном крсту.

Из Црвеног крста су изразили захвалност свима који су на било који начин помогли да се ова акција овако успјешно заврши,  а посебно се захваљују волонтерима Црвеног крста, Општини Котор Варош, локалним предузећима и привредницима.

ddk-4-nov-2ddk-4-nov-3