Са “Осмомартовског марша” поручено: Желимо једнаке плате и права са мушкарцима

Више невладиних организација јуче је у Бањалуци организовало седми “Осмомартовски марш” под мотом “Јесмо ли радноправне”.
Марш који је почео окупљањем код Народног позоришта РС и завршио на Тргу Крајине организовали су Хелсиншки парламент грађана, Удружење “Оштра Нула”, Фондација Удружене жене, БАСОЦ, Центар за младе КВАРТ, Бањалучки центар за људска права, Иницијатива Грађанке за уставне промјене, Центар за животну средину и Удружење жена са инвалидитетом “Ника”.

“Желимо да поручимо да желимо једнаке плате са мушкарцима, једнаке услове рада, да се поштују наша репродктивна права, а не да будемо дискриминисане због тога”, изјавила је Милица Пралица из организације “Оштра Нула”.

Истакла је и да желе да се вреднује женски неплаћени рад због којега су у лошијем положају јер им се смањује могућност и вријеме за лично усавршавање.

“Годинама се ништа није промјенило и даље указујемо на исте проблеме као и прије десет година”, рекла је Драгана Дардић, директорица Хелсиншког парламента грађана у Бањалуци.

Организатори марша наводе да жене и даље чине највећи број економски неактивних особа у БиХ, док истворемено носе највећи терет бриге о породици и најрањивијим категоријама становништва.