Сакан: Стране компаније проширују капаците у Котор Варошу

Повољан пословни амбијент и квалитетна радна снага неки су од разлога због којих стране компаније отварају пословнице у Републици Српској, а у прилог томе говори и податак да на територији 51 локалне заједнице успјешно послују 1.192 стране фирме.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) највише предузећа чији су оснивачи 100 одсто странци послује на подручју Бањалуке, Бијељине, Лакташа, Градишке и Дервенте. У првих десет локалних заједница, у којима су радна мјеста отвориле фирме из иностранства су и Требиње, Зворник, Добој, Источно Ново Сарајево и Козарска Дубица. Судећи према подацима АПИФ-а, велики број тих предузећа бави се трговином, услужним дјелатностима, савјетовањем у пословању, али и производњом одјеће и обуће, електричне енергије, издавачком дјелатношћу и машинском обрадом метала. Међу “странцима” има и предузећа која пружају услуге превоза али и оних која се баве рачунарским програмирањем, те прерадом дрвета и производњом намјештаја.

Начелник Котор Вароша Зденко Сакан истиче за “Глас Српске” да се на територији ове локалне заједнице посебно издвајају двије фирме, са 100 одсто страним капиталом, које запошљавају више од 2.000 радника.

– Ријеч је о једној италијанској фабрици обуће и предузећу које се бави машинском индустријом. С обзиром на то да је Котор Варош и прије рата имао развијену машинску и кожарску индустрију, имали смо адекватну радну снагу, а обезбјеђујемо и погодности приликом додјеле земљишта, тако да ова предузећа сада шире пословање – рекао је Сакан.

Зденко Сакан истиче да је највећи проблем Котор Вароша то што општина нема довољно грађевинског земљишта у свом власништву.

– Ту се мало компликује ситуација док се договоримо са приватним власницима, али опет успијевамо наћи начин – рекао је Сакан.