Шаровић: Владе да смање цијену горива, 1,60 КМ по литру

За министра спољне тргвине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирка Шаровића незадовољство, протести грађана и блокада саобраћајница због превисоке цијене горива нису изненађење јер је то након повећана акциза било очекивано. Шаровић тврди да једино ентитетске владе могу утицати на смањење цијене горива.
„Упозоравали смо да ће повећање акциза довести до поскупљења не само горива већ и осталих услуга и животних намирница“, подсјећа министар Шаровић и истиче да је тзв.акцизна коалиција односно СДА,СНСД,ХДЗ и СББ, инсистирала на повећању акциза због наводне изградње путне инфраструктуре.

,,Нико није размишљао о последицама. Ово је само почетак јер имајући у виду шта се дешава на свјетском тржишту нафте ситуација ће се сигурно погоршати и доћи ће до драстичних поскупљења која ће утицати на стандард грађана и економије у БиХ“,тврди Шаровић.

Иако ентитетске владе покушавају да одговорност пребаце на Савјет министра БиХ, односно на МИнистарство спољне трговине и економских односа, Шаровић каже да је надлежност тог министарства само питање квалитета горива, наводећи да ентитетске владе и ту врше опструкције.

„Свака интервенција на тржишту течних горива по питању цијене, несташице или неког другог поремећаја искључива је надлежност али и обавеза ентитета. На основу закона једино ентитетске владе могу утицати на трошкове транспорта и складиштења нафте, као и на висину разних акциза, путарина и осталих пореза јер сви ти намети пуне ентитетске буџете. Не постоји ни једна такса на нивоу БиХ“, наглашава Шаровић.

Он каже да владе Републике Српске и Федерације БиХ могу да утичу и спријече дивљање цијена.

„Тренутно је на свјетском тржишту цијена литре горива 0,87 марака и када на то додате 0,70 или 0,80 марака разних такси и акциза у зависности од врсте горива,лако је израчунати да је то око 1,60 марака по литри“,истиче Шаровић и додаје да је јасно видљиво да ентитетске владе могу утицати на цијену горива те му није јасно зашто поједини министри из Републике Српске,по питању цијене и акциза за гориво, пребацују одговорност на Савјет министара.

,,Ако би,по њиховим захтјевима,Савјет министара реаговао то би био пренос надлежности“,упозорава Шаровић.

Он подсјећа да је закон о повећању акциза на гориво приједлог Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ у којем сједе СНСД-ов Зоран Тегелтија, министар финсија Републике Српске и федерални министар финансија Јелка Миличевић из ХДЗ-а.

„Због немогућности договора то двоје министара нема ни подјеле до сада прикупљених средстава од акциза.Обавезне резерве нафте у БиХ којима би се могло интервенисати на тржиштуне постоје јер се о томе не могу или не желе договорити лидер социјалиста Петар Ђокић министар индустрије и енергетике у Влади Републике Српске и федерални министар енергетике СББ-ов Нермин Џиндић“, казао је Шаровић.