Савиндан прослављен у Храму Рођења Пресвете Богородице

Славу Свети Сава прославила је Српска православна црквена општина Котор Варош у Храму Рођења Пресвете Богородице, гдје су се вјерници поклонили утемељивачу српске цркве, државе и школства.

Дипломирани теолог и професор вјеронауке Милан Врховац је у бесједи рекао да је Свети Сава међу Србима неуморно ширио ријеч Божију која се шири само онда када се живи и када се примјером свједочи.

,,Као што је Бог призвао Мојсија да изведе народ из ропства, тако је призвао и Светог Саву да нас крштава у име Оца и Сина и Светога духа и да нас избави и избавља из ропства незнања, паганства, празновјерја и кривовјерја“, нагласио је Врховац.

Он је подсјетио на поруке Светог Саве да се држимо вјере, лијепих народних обичаја и традиције.

,,Зато нека нас вјера Светог Саве духовно јача да бисмо могли као Савин народ проћи кроз многа искушења и побиједити их. Нека нас љубав његова зближи и здружи да бисмо били јачи и отпорнији, а изнад свега и прије свега да се сви ставимо под заштиту и окриље његове свете српске народне православне цркве, добре и брижне мајке и освједоченог пријатеља нашег народа“, истакао је Врховац.

Овогодишњи домаћин славе био је Небојша Ступар са породицом, који је „поштење“ предао Радету Гламочаку, домаћину наредног славља поводом Савиндана.