Шетња у шареним чарапама у Котор Варошу

Поводом Међународног дана особа са Дауновим синдромом малишани и њихови васпитачи из Центра за породицу “Кућа радости” јуче су организовали шетњу градском улицом у шареним чарапама.

У Центру за породицу “Кућа радости” имају пет малишана са Дауновим синдромом, а овај Центар окупља и дјецу са говорно-језичким сметњама са подручја општине Котор Варош.

Директорица Центра за породицу “Кућа радости” Драгица Тепић истакла је да је ово само једна у низу акција које реализују.

“Циљ је да се сруше предрасуде и баријере. Овај дан је прилика да се укаже јавности да постоје особе са специфичним потребама, желимо да сви буду једнаки и видљиви у друштву и позивамо све Которварошане да нас посјете и да се укључе у наше активности”,  рекла је Тепићева.

Даунов  синдром је генетски поремећај који је узрокован присутношћу једног хромосома вишка, на 21. пару хромосома, гђе се умјесто 2 налазе 3 хромосома.

Циљеви обиљежавања овог дана су буђење свијести и разумијевања те међународна подршка, како би се поштовала права људи с Дауновим синдромом и побољшао њихов положај, а самим тим и квалитет живота.