Школу напуштају због удаје и болести

Школске клупе у Републици Српској прије матуре сваке године напушта све више ученика, о чему свједочи податак да је током претходне школске године леђа образовању окренуло 312 средњошколаца, највише због брака или болести.
За разлику од школске 2015/2016. и 2014/2015. године када су средњошколце из клупе углавном тјерале јединице, у школској 2016/2017. години више од половине ђака који су напустили школу урадили су то из личних разлога.

Према подацима Завода за статистику РС, претходне школске године школовање је због лошег успјеха напустило 125 средњошколаца, што је мање него претходне двије године. Смањио се и број ђака које су из клупе отјерали лоши породични односи, али је са друге стране повећан број оних који су леђа школи окренули због немаштине. Статистика показује да је лани највише било оних који су напустили стручне техничке школе, чак 176, док је стручне школе напустило 115 ученика, а 18 их је заувијек залупило врата гимназије.

Предсједник Актива директора средњих школа на подручју бањалучке регије, Љубан Бајић, истиче да је податак о броју ђака који су напустили школовање забрињавајући.

– Широка је лепеза разлога, али ми се чини да је углавном ријеч о ученицима лошег успјеха и владања, који се током школовања углавном пате да савладају градиво и извуку позитивну оцјену, па одлазе прије матуре. Многи нађу посао, преквалификују се, а има и оних који заснују породицу и прије пунољетства – рекао је Бајић.

Предсједник Актива директора средњих школа са подручја Добоја, Спасоје Васиљевић, каже да су раније лош успјех и негативне оцјене били најчешћи разлог због којег су средњошколци напуштали школу, што је посљедица погрешног избора занимања.

– Има и дјевојчица које напуштају школу због удаје – рекао је Васиљевић и напоменуо да је најбитније да ученици уписују занимања која одговарају њиховим афинитетима.

Психолог Александар Милић каже да је школа незамјењив фактор у формирању сваке личности.

– Сваки поремећај током одрастања, па тако и напуштање школе, оставља посљедице на развој личности. Одлазак из клупа је само наставак демотивације, а и просвјетни радници се жале да не могу руководити процесом учења код те дјеце. Дјеца се све више одвајају од школе, немају задовољства ни жеље да остану и врло лако проналазе “добар разлог” да напусте школу – рекао је Милић.

Извор: глассрпске